Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Венеціанська комісія остаточно схвалила українську люстрацію

19 червня 2015, 17:32
1327
3
Автор:
Реклама

Експерти Венеціанської комісії підтвердили право української держави очистити свої ряди від чиновників часів Януковича. Про це сьогодні після засідання Венеціанської комісії повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

У остаточному укладенні Комісії вказано, що Закон про очищення влади не суперечить і повністю відповідає міжнародним стандартам і резолюціям Ради Європи.

Технічні зауваженняякі були зроблені відносно майнової люстрационной перевірки і порядку функціонування незалежного антикорупційного органу будуть враховані українською владою при доопрацюванні змін до Закону про очищення влади в Парламенті.

У остаточному укладенні Венеціанської комісії також вказано, що очищення влади відрізняється від люстрації в інших країнах широкою сферою застосування, оскільки її метою є захист суспільства від осіб, які через свою поведінку у минулому, причетність до широкомасштабної корупції, можуть завдати шкоди демократії в Україні.

Венеціанська комісія підтримала позицію України, що згідно концепції "демократії, здатної захистити себе", держава має право самостійно визначати вимоги доступу до держслужби тих осіб, які показали себе неефективно, і усунути від доступу до державних посад тих осіб, які можуть представляти загрозу демократичній системі.

У висновку відзначається, що люстрація повинна поширюватися на виборні посади. Закон не забороняє таким особам обиратися, а вводить зобов'язання інформувати виборців, чи підпадають вони під критерії очищення влади. Схожа практика була застосована в Польщі. Венеціанська комісія вважає, що такий порядок не суперечитиме міжнародним стандартам.

За інформацією Мінюсту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини