Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Осінню дітей почнуть виховувати в національно-патріотичному дусі

19 червня 2015, 11:42
1615
10
Реклама

Наказом Міністерства освіти і науки від 16 червня № 641 затверджені Концепція національно-патріотичного виховання дітей і молодіЗаходи по реалізації Концепції і Методичні рекомендації по національно-патріотичному вихованню в загальноосвітніх учбових закладах.

Вже з наступного 2015-2016 навчального року Концепція реалізовуватиметься в загальноосвітніх учбових закладах України. В цілому ж план її реалізації розписаний до 2019 року. У основу системи покладена ідея розвитку української державності.

Згідно з документом, національно-патріотичне виховання дітей і молоді - це комплексна системна і цілеспрямована діяльність органів держвлади, громадських організацій, сім'ї, освітніх установ, інших соціальних інститутів по формуванню у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов'язку по захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави.

Патріотичне виховання - що становить виховання, головною метою якого є становлення самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання громадянських і конституційних обов'язків, до спадкоємства духовних і культурних достояний українського народу, досягненню високої культури взаємин.

У Методичних рекомендаціях по національно-патріотичному вихованню говориться, що кожен учбовий заклад повинен стати місцем становлення громадянина-патріота України.

Так, учителі початкової школи звертатимуть увагу дітей на багатство і благозвучність української мови, а на уроках математики національно-патріотичне виховання рекомендують проводити через умови завдань. Передбачено проведення зустрічей з волонтерами, учасниками бойових дій і тому подібне

Рекомендації дані для кожного предметаякий вивчається в школі. Зокрема, на уроках української мови рекомендовано вивчати слова, "у яких закарбовано культурний досвід минулих поколінь : лелека, калина, кладка, чорнобривці, вишиваний рушник і т. п"., а також збагачувати словарний запас учнів ідіомами: "або пан, або пропавши; у степу і хрущ м'ясо; що береже Бог береже, а козака - шабля; де два козаки, там три гетьмани і т. п". На уроках математики, фізики, хімії і тому подібне учням розповідатимуть про відомих учених-українців. На праці школярі виготовлятимуть не лише різні предмети в українських традиціях, але і плести маскувальні сітки, сувеніри для військових. Під час уроків історії учитель повинен донести ідею української державності як консолідуючого чинника розвитку суспільства і нації, особливу увагу приділивши тому, що українці - єдина у світі козацька нація.

Особлива увага приділена фізкультурі - на цих уроках формуватимуть готовність до служби в армії. Окрім загальної фізичної підготовки впроваджуватимуться варіативні модулі "Спеціальна фізична підготовка", "Хортинг", "Професійно-прикладна фізична підготовка". Зокрема, модуль "Хортинг" спрямований на виховання учнів на оздоровчих і культурних традиціях українського народу, формування осанки, вивчення основних стійок і техніки і так далі

Читайте також: Президент доручив поліпшити патріотичне виховання дітей

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини