Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Споживачам можуть дозволити фотографування в магазинах

18 червня 2015, 14:04
1288
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2099а (автор - нардеп Олександр Фельдман)яким пропонується надати споживачам право на фото- і відеозйомку продукції у місцях продажу товарів.

Згідно Закону про захист прав споживачівпід продукцією розуміється будь-який виріб (товар), робота або послуга, які виготовляються, виконуються або надаються для задоволення громадських потреб.

Вказане право пропонується встановити з метою забезпечення документальних доказів в процесі захисту порушених прав споживача.

Передбачається, що виключення з цього права можуть встановлюватися законом.

Також законопроектом пропонується надати громадським організаціям споживачів (об'єднанням споживачів) право фото- і відеозйомку з метою забезпечення доказів в місцях продажу (надання) товарів, робіт, послуг, кредитів, позик і тому подібне, окрім випадків, встановлених законом.

Відповідно, в Законі про інформацію запропоновано встановити, що юрособі або ФОП заборонено обмежувати право споживача на фото- і відеозйомку товарів, які пропонуються для продажу, а також процесу їх продажу, надання послуг і виконання робіт, зокрема, шляхом віднесення відповідної інформації до конфіденційної.

У пояснювальній записці говориться, що під час захисту прав споживача, як правило, виникають проблеми з документальним доказом факту порушення прав - виробники і продавці товарів, виконавці робіт і постачальники послуг часто заважають, а іноді прямо забороняють фіксацію порушений. Така ситуація істотно обмежує можливості споживачів захищати свої права і доводити їх порушення в суді.

Відмітимо, що це такий законопроект Олександр Фельдман подає вже утретє.

Як раніше розповідав ЮРЛИГЕ адвокат і фотограф Клим Братковский, "законопроект буде корисний як для журналістів і громадських активістів, так і для простих споживачів. Проте не слід думати, що фото- і відеозйомка матимуть якийсь пріоритет для судуоскільки осоружна сторона завжди може поставити питання про фабрикацію доказів і вимагати проведення судової експертизи їх достовірності. Крім того, конкуренти зможуть цілком вільно збирати інформацію про ціни на товари і асортимент конкурента".

Також експерт відмічавщо зараз "власники приміщень мають право встановлювати свої правила на проведення фотографування. Такі правила можна часто зустріти в магазинах, ресторанах, банках, стадіонах, церквах, музеях, театрах і на режимних об'єктах. У одних випадках, це пов'язано із забезпеченням безпеки, в інших - захистом від конкурентів, в третіх - захистом авторського права або немайнових прав фізичних осіб. Проте, якщо фотографія вже зроблена, то немає ніякого законного права у охоронців, правоохоронних органів вимагати видалення фотографії з цифрового фотоапарата, засвічування фотоплівки або вилучення фотоапарата".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини