Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалений законопроект про санкції за кнопкодавство

17 червня 2015, 13:41
812
4
Реклама

Верховна Рада 17 червня прийняла за основу законопроект № 1895 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно накладення стягнення на народного депутата України за порушення вимог відносно особистого голосування.

Законопроектом пропонується внести зміни Регламент ВР і Закон про комітети ВРпередбачивши накладення стягнення на народного депутата, який порушив вимогу відносно особистого голосування.

Згідно з проектом, головуючий на пленарному засіданні Ради отримає право встановлювати особу народного депутата, який голосував за іншого народного депутата. Відмітимо, що під час обговорення запропонували до другого читання допрацювати цю норму, встановивши не право, а обов'язок головуючого.

Вказане стягнення включає:

- негайне залишення порушником залу засідань;

- позбавлення народного депутата права брати участь в 10 пленарних засіданнях ВР, а за кожне повторне порушення - в 20;

- заборона порушникові обіймати посади в комітетах;

- припинення виплат на період позбавлення нардепа права брати участь в пленарних засіданнях;

- заборона на цей період відряджень депутата за рахунок засобів держбюджету;

- неувімкнення нардепа в офіційні парламентські делегації України до кінця поточного скликання ВР (чи заміна депутата, вже включеного в делегації);

- застосування після кожного епізоду неособистого голосування процедури, передбаченої частиною 6 статей 51 Регламенту.

Також законопроектом пропонується оприлюднити рішення про накладення стягнення на офіційному веб-сайті Верховної Ради, в титулі веб-сторінки народного депутата-порушника, а також шляхом публікації в газеті "Голос України".

При обговоренні законопроекту депутати говорили про необхідність не лише карати за вже досконале кнопкодавство, але і попередити його шляхом ухвалення закону про сенсорну кнопку. Також йшла мова про викорінювання однієї з причин неособистого голосування - прогулів депутатами пленарних засідань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини