Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується законодавчо визначити терміни "лиман" і "море"

5 червня 2015, 16:27
941
0
Реклама

Законопроектом № 2007а (автори - нардепи Е. Балицкий, А. Ревега) пропонується внести доповнення в ст. 1 Водного кодексувизначивши поняття:

- лиман - витягнута мілковода затока, що утворюється при затопленні морем пригирлової частини річкової долини або балки внаслідок незначного опускання суші. Лимани бувають відкриті (сполучені з морем) і закриті (відокремлені від моря косами, пересипами). Відкриті лимани мають постійний зв'язок з морем, велику і постійну площу водного дзеркала, вони поступово замулюються. Закриті лимани заболочуються і заростають галофитной рослинністю, вода в них має підвищену солоність;

- море - частина Світового океану, відокремлена від нього сушею, підвищеннями підводного рельєфу або островами, і що відрізняється від відкритої частини океану головним чином гідрологічним, метеорологічним і кліматичним режимом.

Такі пропозиції пояснюються тим, що у Водному кодексі у визначенні терміну "водний об'єкт" не згадується лиман, і внаслідок лимани випадають з сфери дії ВК, що призводить до їх нераціональної експлуатації.

Визначення терміну "море" відсутнє в тексті ВК, що є абсолютно неприпустимим з точки зору міжнародного права. Вказано лише, що до категорії водних об'єктів належить море як природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води.

Метою ухвалення закону є посилення охорони морського узбережжя, захист морських лиманів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини