Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

5 червня 2015, 12:35
3040
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій першого тижня літа, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Підприємці продовжують протестувати проти РРО

У різних регіонах України тривають мітинги підприємців проти прийдешнього (з 1.07.2015 і 1.01.2016) введень обов'язкового використання касових апаратів. Зокрема, 3 червня активісти у будівлі Верховної Ради вимагали прийняття законопроекту № 1718який передбачає відміну обов'язкового застосування РРО для платників єдиного податку 1-3 груп. За словами учасників акцій протесту, більшість підприємців не осилять витрати на РРО. При цьому в Мінфіні говорять, що норма про введення РРО відмінятися не буде. А 3 червня відбулося засідання Комітету ВР, на якому у рамках підготовки до другого читання розглядався законопроект № 1088 відносно державних гарантій при застосуванні РРО.

2. Нацбанк зняв ряд обмежень на грошово-кредитному ринку

4 червня набули чинності постанови Правління НБУ від 3 червня № 354 і № 355. Підвищений ліміту на видачу готівки у банкоматах і касах з 150 тис. грн. до 300 тис. грн. в добу на одного клієнта. Поріг документального підтвердження відповідності кон'юнктури ринку контрактних цін на роботи, послуги, права інтелектуальної власності, які є предметом договору резидентів з нерезидентами, підвищений з 25 тис. євро до 50 тис. євро. Передбачено, що заборона для банків купувати інвалюту по дорученнях клієнтів-резидентів (окрім фізосіб) торкатиметься тільки клієнтів, у яких на рахунках більше 25 тис. дол. (раніше ліміт складав 10 тис. дол.).

3. Ухвалений Закон про узгодження документації по землеустрою

Верховна Рада 2 червня ухвалила Законяким уніфікуються види документації по землеустрою і визначається їх склад і зміст; усуваються розбіжності в назвах документації; визначений винятковий перелік суб'єктів, що здійснюють узгодження і затвердження конкретних видів документації. Законом встановлено, що документація по землеустрою розробляється у вигляді схеми, проекту, робочого проекту або технічної документації. Відповідність документації упевняється в паперовій або електронній формі.

4. Рівень "зеленого" тарифу на альтернативну електроенергію наближають до середньосвітових

3 червня Радою ухвалений Закон про забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. Зокрема, передбачається наближення до середньосвітових рівнів "зеленого" тарифу на електроенергію, зроблену з використанням альтернативних джерел енергії; відміна вимоги відносно місцевої складової; винагорода за використання складових українського виробництва. Також розв'язана проблема надмірного стимулювання виробництва електроенергії з енергії сонячного випромінювання і недостатнього стимулювання біоенергетики і геотермальної енергетики.

5. Скорочений перелік продукції, належній обов'язковій сертифікації

З 5 червня діє наказ Мінекономрозвитку № 451яким з Переліку продукціїналежній обов'язковій сертифікації в Україні, виключені: миючі засоби; тракторы малогабаритні; зварювальне устаткування; велосипеди, коляски дитячі; посуд з чорних і кольорових металів, фарфору, фаянсу; дорожні ТС, їх складові частини і приладдя; товари легкої промисловості; деякі види харчової продукції (для дитячого харчування); труби і балони; хімічні джерела струму; арматура трубопровідна.

6. Банки зобов'язані приймати електронні документи з держреєстрів

НБУ зобов'язав банківські установи приймати електронні документи, отримані громадянами або юрособами з держреєстрів в електронній формі, так само як і їх паперові аналоги. У своб чергу, Мінюст повідомив: якщо представники якого-небудь з органів або банківських установ відмовляються приймати отримані через онлайн-сервіси документи, про такі випадки слід відразу повідомляти представників Міністерства юстиції по телефону гарячій лінії 0(44) 279-82-55 або листом на електронну адресу stophabar@minjust.gov.ua.

7. Стягнути заборгованість по виплаті дивідендів допоможуть нотаріуси

Постановою № 347 Кабінет Міністрів розширив Перелік документів, по яких стягнення заборгованості робиться у безперечному порядку на підставі старанних написів нотаріусів. Перелік доповнений документами, що підтверджують заборгованість по виплаті дивідендів. Також встановлено, які документи і копії необхідно надати нотаріусові для отримання старанного напису.

8. З/х товаровиробникам планується повернути деякі пільги

Верховна Рада 2 червня прийняла за основу законопроект № 2229яким пропонується звільнити від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій з/х товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, повернувши цим товаровиробникам ті пільги, якими вони користувалися до 2015 року як платники фіксованого з/х податку. Реалізація запропонованих ініціатив повинна стимулювати розвиток малого з/х підприємництва.

9. Реєструвати іноземні представництва повинні за 30 робочих днів

Міністр экономразвития доручив забезпечувати видачу посвідчення про реєстрацію представництва іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні не пізніше чим через 30 робочих днів з моменту оплати державного мита (особливе доручення № 100/105-15). Реєстрація проводиться після представлення документів, що відповідають вимогам Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів хоз діяльності.

10. Для реформи готельного бізнесу потрібні податкові зміни

Представники готельного бізнесу наполягають на встановленні справедливих правил оподаткування. Серед пропонованих змін - встановити єдину ставку туристичного збору для усіх представників галузі і відмовитися від існуючих сьогодні податкових пільг, які призводять до дискримінації. Окрім цього, дуже важливо, щоб зібрані кошти мали цільове призначення і витрачалися виключно на розвиток туристичної галузі в країні. Також пропонується понизити ставки ЕСВ і ПДВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини