Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і судова реформа

Реклама

Верховний Суд України

Рекомендації Фонду держмайна України відносно оренди держмайно, що встановлює незаконні обмеження, не може застосовуватися при укладенні договорів

При розгляді справи 3-124гс15 ВСУ роз'яснивщо рекомендації Фонду держмайна до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна від 22.08.2000 № 1765 не можуть бути застосовані в спорі з "Укрпоштою" про зобов'язання укласти договір оренди частини нежитлового приміщення в порядку і по тарифах, встановлених для бюджетних організацій, оскільки встановлюють обмеження, які суперечать закону. Ст. 9 Закону "Про оренду державного і комунального майна" і ст. 6 Закону "Про державну підтримку засобів масової інформації і соціальний захист журналістів" не передбачена необхідність узгодження в договорі оренди цільового призначення орендованого майна по кожному з видів господарської діяльності.

Майно радянських профспілок залишається державною власністю

У постанові у справі № 3-56гс15 була підтверджена позиція відносно права розпорядження профспілковим майном колишнього СРСР, висловлена у справі № 3-189гс14. Оскільки питання про суб'єктів права власності вказаного майна на законодавчому рівні не врегульоване майно колишніх профспілкових організацій нині залишається державною власністю, а тому правові підстави для розпорядження як Федерацією професійних спілок України, так і Федерацією профспілкових організацій області майном загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР (продажу, передачі до статутних фондів господарських суспільств, відчуження будь-яким іншим способом) відсутні.

Невикористання землі орендарем в певний період часу не є основою для розірвання договору

Розглянувши справу 3-166гс15 ВСУ роз'яснивщо, виходячи з норм законодавства і договору, основою для розірвання договору оренди земельної ділянки є саме використання орендарем землі не за цільовим призначенням, тобто для інших цілей, ніж та, яка встановлена договором, а не той факт, що, на думку позивача, земельна ділянка не використовується орендарем в певний період часу. Обгрунтованим є вивід, згідно з яким основою для розірвання договору оренди землі в судовому порядку може бути належним чином доведений факт використання орендованої земельної ділянки не за цільовим призначенням, що передбачає дію - використання земельної ділянки для інших, чим передбачено договором, цілей.

Вимагати усунення перешкод у використанні майна можна, якщо воно не передане за договором

При розгляді справи № 6-92цс15 зроблено наступне правове укладення. Передбачений ст. 391 Цивільного кодексу спосіб захисту - усунення перешкод в здійсненні власником прав користування і розпорядження своїм майном, - підлягає застосуванню в тих випадках, коли між позивачем, який є власником майна, і відповідачем, який користується спірним майном, не існує договірних стосунків відносно цього майна, і майно знаходиться в користуванні відповідача не на підставі договору, ув'язненого з позивачем.

Закон про мораторій на стягнення іпотечного майна не може бути приводом для відмови кредиторові в позові

Розглянувши справу № 6-57цс15 про стягнення заборгованості за договором про надання споживчого кредиту і звернення стягнення на предмет іпотеки, ВСУ роз'яснивщо Закон "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" не зупиняє дія інших нормативно-правових актів, регулюючих забезпечення зобов'язань, тому не може бути приводом для відмови в позові, а є правовою основою, що виключає прийняття органами і посадовцями, що здійснюють примусове виконання рішень про звернення стягнення на предмет іпотеки і конкретні старанні дії, заходи, спрямовані на примусове виконання таких рішень по окремій категорії боржника або іпотекодавець, підпадає під дія його положення на період дія це закон. Рішення ж суду в частині звернення стягнення на предмет іпотеки на час дії Закону не підлягає виконанню.

Митниця, що зробила помилку в класифікації товару, не має права донараховувати податок, якщо помилка не була наслідком протиправних дій імпортера

Розглянувши справу № 21-157а15 про визнання недійсними податкових повідомлень форми "Р" ВСУ вказавщо якщо митні органи, приймаючи вантажну митну декларацію, віднесли товар до певного коду товарної номенклатури і пропустили його на митну територію України (після сплати імпортером передбачених законом податків і зборів), то надалі вони не мають правових підстав для прийняття податкових повідомлень про донарахування податкових зобов'язань у зв'язку з виявленням помилки відносно класифікації товару, за винятком випадків, коли така помилка була наслідком протиправних дій імпортера, зокрема вказівки в ГТД недостовірних відомостей.

Судова реформа

Конституційна комісія дійшла висновку про необхідність підвищення вікового цензу суддів до 30 років (замість існуючих 25 років). Також вирішено відмінити первинний 5-річний термін призначення суддів і призначати суддю безстроково. Заплановано надати право Президентові на призначення суддів на підставі представлення за рішенням того органу, який буде відповідальний за формування суддівського корпусу (Вища рада юстиції). Погоджено, що виплата винагороди судді регулюватиметься виключно Законом про судоустрій.

В той же час, ВСУ продовжує наполягати на своїй пропозиції по переходу до 3-звеньевой судовій системі. Пропонується реформувати судову систему в 3-звеньевую, яка діятиме на принципах територіальності, инстанционности і спеціалізації суддів (а не судів) : 1) перша інстанція - місцеві суди; юрисдикція поширюється на відповідну територію (місто, район, район в місті); складаються з професійних суддів чотирьох спеціалізацій - карною, цивільною, господарською і адміністративною. Залежно від кількісного складу суддів можливе утворення спеціалізованих колегій в кожному місцевому суді. 2) апеляційна інстанція - апеляційні суди, діють у складі судових колегій (чи палат) чотирьох спеціалізацій - карної, цивільної, господарської і адміністративної; 3) касаційна інстанція - Верховний Суд України.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини