Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцеві вибори пройдуть по-новому - зареєстровано 4 законопроекти

29 травня 2015, 13:00
2247
0
Реклама

У парламенті зареєстровано чотири альтернативні проекти Закону про місцеві вибори. Усі вони подані народними депутатами від коаліції, але один з них - № 2831-2 - розроблений спеціальною експертною групою. Як відмітив раніше Володимир Гройсман, фінальний варіант документу, мабуть, враховуватиме положення усіх проектів.

Нагадаємо, першим був зареєстрований законопроект № 2831поданий групою депутатів з фракції "Батькивщины".

Даним законопроектом пропонується провести вибори депутатів обласних, районних, міських, районних в містах рад на принципово новій законодавчій основі, яка передбачає пропорційну систему виборів по відкритих списках.

Вибори депутатів сільських, селищних рад згідно з проектом проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які ділиться територія села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого співпадають з межами відповідно села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в територіальну общину), селища, міста. Детальніше: Місцеві вибори запропоновано провести по-новому.


Законопроект 2831-1 нардепа від Народного фронту Миколи Федорука

Передбачається, що вибори депутатів сільських, селищних, міських (з населенням до 300 тыс) рад пройдуть по мажоритарній виборчій системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах, оскільки вона забезпечує найкращий зв'язок обраних депутатів з виборцями і округами.

Законопроект також пропонує реалістичний механізм пропорційних виборів депутатів міських (з населенням понад 300 тис.) радих з відкритих виборчих списків.

Окрім партійних списків кандидатів передбачена також можливість висунення і участі у виборах списків незалежних кандидатів.

Вибори голів городов-областных центрів і міст з населенням понад 300 тис. жителів пропонується проводити на основі абсолютної або значної (якщо лідер випередив найближчого кандидата на 20% і більше) більшості.

Вибори інших міських, а також сільських, селищних голів і сільських старост пропонується проводити на основі відносної більшості в один тур.

Для виборів депутатів районних і обласних рад пропонується многомандатна мажоритарна система з представництвом територій в пропорції (але не прямій) до їх населення.

Пропонується також скорочення чисельності депутатського корпусу зразково удвічі.

Законопроект 2831-2поданий групою депутатів від БПП, Народного фронту, Самодопомоги

Згідно із законопроектом, вибори депутатів сільських, селищних, районних в місті рад, міських рад міст з кількістю виборців до 90 000 чоловік, районних рад передбачається проводити по мажоритарній системі відносної більшості у багатомандатних виборчих округах. У кожному з таких округів може бути вибрані від 2 до 4 депутатів. Обраними вважатимуться кандидати, що отримали найбільше число дійсних голосів виборців у відповідному окрузі. Право висувати кандидатів на виборах мають відповідні місцеві організації партій; передбачається також можливість самовыдвижения кандидатів. Кожен виборець матиме право проголосувати тільки за одного кандидата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.

Вибори депутатів обласних рад, міських рад міст Києва, Севастополя, міських рад міст - обласних центрів і інших міст з кількістю виборців не менше 90 000 виборців передбачається проводити по пропорційній виборчій системі з відкритими партійними списками. Право висувати кандидатів на виборах мають виключно обласні (на виборах обласних рад) і міські (на виборах у відповідних міських рад) організації партій. Можливість самовыдвижения кандидатів на цих виборах не передбачена. Виборець матиме право проголосувати як за список кандидатів у багатомандатному окрузі в цілому, так і за конкретного кандидата в списку. Розподіл мандатів здійснюватиметься у декілька етапів.

Вибори міських голів міст Києва, Севастополя, міст - обласних центрів і інших міст з кількістю виборців не менше 90 000 чоловік передбачається проводити по мажоритарній системі абсолютної або значної більшості. Суть цієї системи полягає в тому, що обраним міським головою вважається кандидат, на підтримку якого були подані більше 50% голосів виборців. Кандидат також вважатиметься обраним, якщо в його підтримку було подано меншу кількість голосів, проте різниця між кількістю поданих за нього голосів і другим по кількості отриманих голосів кандидатом складатиме не менше 20%. Якщо жоден з кандидатів не отримав необхідну для обрання кількість голосів, у відповідних містах проводитиметься повторне голосування.

Вибори сільських, селищних голів, старост і міських голів міст з кількістю виборців до 90 000 чоловік пропонується проводити по існуючій виборчій системі - мажоритарною системою відносної більшості. Обраним головою вважається кандидат, що отримав у свою підтримку більше голосів виборців, чим будь-який з інших.

Кількісний склад місцевих рад пропонується істотно зменшити (в середньому, на 30% від існуючого).

Територіальна організація виборів залежатиме від виборчих систем, по яких проводитимуться відповідні вибори. Передбачений розподіл виборчих дільниць на звичайні (постійні) і спеціальні (постійні і тимчасові).

Законопроектом не передбачено можливості зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Обов'язок розсилки іменних запрошень виборцям передбачається покласти на органи ведення Держреєстру виборців, оскільки дільничні виборчі комісії традиційно виконують цю функцію недостатньо неефективно. В день голосування зміни в уточнені списки виборців не вносяться (окрім виправлень технічних помилок, описок).

Висунення кандидатів на місцевих виборах здійснюватиметься відповідними місцевими організаціями партій, зареєстрованими в установленому порядку. На виборах, які проводитимуться по мажоритарних системами, передбачена можливість самовыдвижения кандидатів.

Також законопроектом передбачається заборонити розміщення платної політичної реклами на телебаченні, радіо і носіях зовнішньої реклами.

Законопроект № 2831-3 від нардепів з фракцій Радикальної партії, БПП, Народного фронту

Передбачається, що місцеві вибори проходитимуть по наступних виборчих системах:

- вибори депутатів сільських, селищних рад - зберігається діюча на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;

- депутатів обласних, районних, міських, районних в містах рад - по пропорційній виборчій системі з преференціями (вибори у багатомандатному виборчому окрузі відповідної області, району, міста, району в місті, по виборчих списках місцевих організацій партій (блоків) з одночасним висуненням кандидатів в територіальних округах, на які ділиться багатомандатний округ);

- міських голів (міст, кількість виборців в яких рівна або більше ніж 90 тисяч) - по мажоритарній системі абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;

- сільських, селищних, міських (міст, число виборців в яких менше ніж 90 тисяч) голів, сільських старост - по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

З метою впорядкування територіальної організації виборів пропонується винести за межі виборчого процесу формування складу територіальних виборчих комісій і освіту ними територіальних округів. За рахунок цього зберігається існуюча тривалість виборчого процесу - 50 днів.

Висунення кандидатів здійснюватиметься місцевою організацією партії (блоком) не більш як по 2 кандидати в кожному територіальному окрузі. При цьому усі кандидати в депутати, висунених місцевою організацією партії (блоком) в територіальних округах, включаються в єдиний виборчий список кандидатів від цієї місцевої організації партії (блоку) у відповідну раду.

Проектом пропонується встановити диференційований виборчий бар'єр - 5 % голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, і 7 % - для виборчих блоків місцевих організацій партій.

Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії (блоком) і кандидатом, висуненим у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, залежно від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії (блоку). Розподіл голосів між кандидатами від місцевої організації партії (блоку) здійснюється згідно їх черговості у виборчому списку, встановленій рішенням територіальній виборчій комісії на основі рейтингу.

Крім того, по запропонованій моделі не буде потреби в проведенні проміжних виборів. У разі дострокового припинення повноважень депутата обраним визнається наступний по черговості кандидат в списку місцевої організації партії (блоку). У разі вичерпання списку мандат залишається вакантним до обрання нового складу ради.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини