Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада має намір підвищити ставки судового збору з 1 вересня

Реклама

22 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2862 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно сплати судового збору", яким значно збільшуються ставки судового збору і відміняється його верхня межа. Проект також передбачає обов'язок держорганів сплачувати судовий збір.

Законопроект передбачає:

- єдиний підхід до визначення ставок судового збору в усіх судових юрисдикціях (повинен позбавити сторони можливості вибирати "дешевший" суд);

- введення загальної системи диференціації ставок судового збору за двома критеріями: 1) залежно від виду позивача (заявника) - юридичної або фізичної особи; 2) по характеру спора (майнового або немайнового);

- підвищення ставки судового збору при зверненні в кожну вищу судову інстанцію;

- виключення органів державної влади (АМКУ, органи прокуратури, фіскальні органи, Мінюст та ін.) з числа суб'єктів, що звільняються від сплати судового збору.

Згідно зі змінами, запропонованими до Закону "Про судовий збір", ставки встановлюютьсязокрема:

- за подачу заяви майнового характеру : юрособою або ФОП - 1,5 % цін позову, але не менше 1 розміру МЗП; фізособою - 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру МЗП (зараз - 1 % ціни позову, але не менше 0,2 розміру МЗП і не більше 3 розмірів МЗП без диференціації по суб'єктові звернення);

- за подання майнового позову до господарського суду - 1,5 % цін позову, але не менше 1 розміру МЗП (зараз - 2 % ціни позову, але не менше 1,5 розміру МЗП і не більше 60 розмірів МЗП);

- заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України - 130 % ставок, належній сплаті при подачі позовної заяви, іншої заяви і скарги.

В той же час, збір за подачу заяви про вжиття заходів і забезпечення позову, заяви про видачу старанного документу на підставі рішення іноземного суду, заяви про відміну рішення третейського суду, заяви про видачу старанного документу на примусове виконання третейського суду, заяви про роз'яснення судового рішення пропонується встановити на рівні 0,5 розміру МЗП.

Виключивши з переліку звільнених від сплати судового збору АМКУ, органи прокуратури, Мінюст та ін. держоргани, Кабмін пропонує включити в нього учасників бойових дій, Героїв України у справах, пов'язаним з порушенням їх прав, а також фізосіб (окрім суб'єктів підприємницької діяльності) - кредиторів, які поводяться з грошовими вимогами до боржника по виплаті заборгованості із заробітної плати, зобов'язання внаслідок спричинення шкоди життя і здоров'я громадян, виплаті авторської винагороди і аліментів - після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкротом.

Законопроект також передбачає, що за подачу нерезидентами позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір може сплачуватися в іноземній валюті з урахуванням офіційного курсу гривні, встановленого Нацбанком на день оплати.

Також пропонується встановити, що у випадку якщо в позовній заяві об'єднані два і більше вимог немайнового характеру судовий збір платиться за кожну вимогу немайнового характеру.

У редакції, розробленій урядом, передбачалося, що Закон набуде чинності з 1 січня 2016 року, але Міністр юстиції запропонував передбачити набуття чинності вже з 1 вересня 2015 року (схвалено профільним комітетом). Також Міністр заявляв про необхідність ухвалення законопроекту за основу і в цілому, але декілька фракцій не погодилися, оскільки передбачене підвищення може позбавити громадян права звернення до суду. Законопроект був ухвалений за основу і буде допрацьований до другого читання в прискореному порядку. Закон має бути ухвалений у виконання підпункту "b" пункту 35 Меморандуму УКРАЇНА-МВФ про економічну і фінансову політику.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини