Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада має намір ввести автоматичну фіксацію порушень ПДД

21 травня 2015, 14:08
1477
0
Реклама

Верховна Рада 21 травня прийняла за основу законопроект № 2562 внесенні змін до деяких законодавчих актів відносно вдосконалення регулювання стосунків у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Законопроектом пропонується внести зміни в КоАП, КАС і Закон про дорожній рух, якими ввести автоматичну фіксацію порушень Правил дорожнього руху за допомогою технічних засобів з функціями фото- і відеофіксації.

Проектом також пропонується, що адміністративну відповідальність за порушення ПДД, зафіксовані в автоматичному режимі, нестимуть власники транспортних засобів, незалежно від того, хто зробив правопорушення. Розгляд справи про притягнення до відповідальності власника ТС за порушення ПДД його автомобілем, зафіксовані в автоматичному режимі, відбуватиметься без особи, яку притягають до відповідальності.

Пропонується збільшити час адміністративного затримання особи з 3-х до 24-го годинникаякщо співробітник органів внутрішніх справ підозрює, що особа зробила правопорушення, за яке передбачається адміністративний арешт.

Внести зміни заплановано і в порядок стягнення штрафів. Так, якщо правопорушник впродовж 3-х днів сплатив 50% штрафу, постанова про стягнення вважається виконаною. Якщо ж штраф не буде сплачений впродовж 30 днів, буде застосована пеня, яка складе подвійний розмір штрафу. Якщо штраф і пеня не будуть сплачений, правопорушник буде автоматично позбавлений права управляти транспортними засобами на 6 місяців. І це не звільнятиме його від обов'язку сплатити штраф і пеню.

Законопроектом пропонується ввести систему штрафних балів - кожному водієві щороку нараховуватиметься по 150 балів. Планується при фіксації порушень ПДД в автоматичному режимі із загальної кількості балів громадянина, який зробив правопорушення, вираховувати кількість балів, передбачених статтею КоАП. Лише після вичерпання наданих бонусів на правопорушника накладатиметься реальний штраф.

КАС передбачається доповнити нормою, що у справах про админправонарушениях у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі, обов'язок доведеннящо у момент правопорушення управляв не власник, або що автомобіль або номерний знак вибув з володіння власника в результаті протиправних дій інших осіб, покладається саме на власника авто.

Джерело: ВР

Читайте також: Реформа стосунків у сфері безпеки дорожнього руху від уряду: аналіз проекту № 2562

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини