Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Рішення суду про стягнення іпотечного майна не може бути скасоване на підставі мораторію

При розгляді справи № 6-46цс15 була сформульована правова позиція: встановлений Законом мораторій на стягнення нерухомого житлового майна громадян України, наданого в якості забезпечення зобов'язань по кредитах в іноземній валюті, не передбачає втрату кредитором права на звернення стягнення на предмет іпотеки (запоруки) у разі невиконання боржником зобов'язань за договором, а лише тимчасово забороняє примусово стягати (відчужувати без згоди власника). Закон про мораторій, який набув чинності 7 червня 2014 року, тобто після ухвалення рішення суду першої інстанції у справі, сам по собі не може бути основою для відміни рішення суду.

Виробництво у цивільній справі може бути закрите за наявності рішення у іншій справі, що набрало законної сили, у разі, коли в обох справах тотожні одночасно сторони, підстави і предмет позову

Розглянувши справу № 6-79цс15 про розділ майна подружжя за заявою про неправильне застосування пункту 2 частини 1 ст. 205 Цивільного процесуального кодексуВСУ вказавщо виробництво у цивільній справі може бути закрите на підставі наявності рішення у іншій справі, що набрало законної сили, у разі, коли в обох справах тотожні одночасно сторони, підстави і предмет позову. В той же час прийняте на певних підставах рішення про відмову в позові по окремих категоріях справ при збереженні правовідносин, що викликають звернення до суду, не є перешкодою для повторного звернення до суду зацікавлених осіб з метою вирішення суперечки.

Позовна давність не обчислюється з моменту підписання договору оренди землі, укладеного без волевиявлення орендодавця

Розглянувши справу № 6-48цс15 про визнання договору оренди земельної ділянки, додаткового договору і акту прийому-передачі ділянки недійсними, ВСУ роз'яснивщо якщо договір був укладений без волевиявлення позивача (експертиза встановила, що підпис не був здійснений орендодавцем), він є недійсним на підставі частини 3 ст. 203 і частини 1 ст. 215 Цивільного кодексу. Числення початку течії терміну позовної давності з моменту укладення спірного договору, виходячи з отримання плати за користування землею, суперечить нормам статті 261 ГК.

ОСМД має право визначати внески на зміст будинку без урахування місцевих тарифів

Розглянувши справу № 3-28гс15ВСУ роз'яснивщо закондательством не передбачене твердження або узгодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків і платежів, визначених загальними зборами ОСМД. ОСМД не є виробником і / або виконавцем ж-к послуг, визначених відповідно до Законом "Про житлово-комунальні послуги", оскільки не надає і не робить таких послуг, а отже, і не формує цін або тарифів на послуги, які підлягали б встановленню (твердженню) органами місцевого самоврядування. ОСМД самостійно (своїми силами і / або із залученням на договірній основі інших юридичних і фізичних осіб) забезпечують зміст будинку і прибудинкової території і при визначенні розміру внесків (платежів) на такий зміст повинні виходити з розміру витрат, передбачених кошторисом об'єднання, який згідно ст. 10 Закону про ОСМД затверджується загальними зборами членів об'єднання.

Стройку в зоні всесвітньої спадщини слід погоджувати з ЮНЕСКО

Розглянувши справу № 3-44гс15 відносно будівництва офісно-житлового комплексу в межах охоронної зони ансамблю споруджень Софійського собору в Києві, ВСУ роз'яснивщо на території історико-культурних заповідників забороняється будь-яке будівництво, не пов'язане з прокладенням інженерних мереж, необхідних для заповідників, благоустроєм території, відтворенням і реставрацією пам'ятників історії і культури, і дозволяється будівництво тільки особливо важливих споруд по індивідуальних проектах. Крім того, Україна, що внесла пам'ятник в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, добровільно узяла на себе зобов'язання по інформуванню Комітету всесвітньої спадщини через Секретаріат ЮНЕСКО про наміри почати або дозволити в зоні, що охоронялася Конвенцією про охорону всесвітньої культурної і природної спадщинизначні роботи по відновленню або новому будівництву, які могли б вплинути на цінність об'єкту всесвітньої спадщини.

Якщо рішення суду про недійсність іпотеки скасоване, вона діє з моменту запису в реєстрі іпотек

При розгляді справи № 6-53цс15предметом якого була суперечка про звернення стягнення на предмет іпотеки, Суд зробив правове укладення про те, що у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дію іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису в Реєстрі, який виключений на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису. Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини