Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За носіння георгіївських стрічок пропонується карна відповідальність

15 травня 2015, 17:22
1149
9
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект 2828 "Про внесення змін до Карного кодексу України відносно протидії пропаганді імперіалістичних ідей", яким депутаты-свободовцы пропонують криміналізувати діяння по виготовленню, поширенню, носінню георгіївських або гвардійських стрічок.

Карний кодекс пропонується доповнити новою статтею 300-1 "Виготовлення, зберігання, перевезення, поширення, ввезення в Україну, носіння георгіївських або гвардійських стрічок" наступного змісту:

1. Виготовлення, зберігання, перевезення, поширення, ввезення в Україну, носіння георгіївських або гвардійських стрічок, окрім випадків, якщо такі стрічки використовуються як складова частина офіційної нагороди СРСР або республік, які входили до його складу, а також держав, які припинили своє існування, -

караються штрафом до 150 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням свободи на строк до 3 років, з конфіскацією георгіївських або гвардійських стрічок, засобів їх виготовлення і поширення.

2. Дії, передбачені частиною першою, якщо вони здійснені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються позбавленням волі на термін від 3 до 5 років з конфіскацією георгіївських або гвардійських стрічок, засобів їх виготовлення і поширення.

Для цілей цієї статті пропонується вважати георгіївською стрічкою двоколірну стрічку, яка виготовлена з будь-якого матеріалу і будь-яких розмірів, яка містить дві жовті і три чорні смуги. А гвардійською - двоколірну стрічку, виготовлену з будь-якого матеріалу і будь-яких розмірів, яка містить дві помаранчеві і три чорні смуги.

Автори проекту запевняють, що його прийняття сприятиме захисту національних інтересів України, запобіганню пропаганді російського імперіалізму в Україні, забезпеченню конституційного ладу і захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої країни.

У ВР попереднього скликання свободовцы також пропонували заборонити публічне використання георгіївських стрічок.

Відмітимо, що в сейм Латвії поступив законопроект, який забороняє використання георгіївських стрічечок на публічних і святкових заходах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини