Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

15 травня 2015, 15:36
2508
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Набув чинності Закон про принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування


14 травня набув чинності Закон № 344 - VIII про внесення змін до Податковий кодекс відносно спрощення умов ведення бізнесу. Вводиться принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування, у тому числі в частині повідомлення про постановку контролюючими органами рахунків платників податків на облік, який здійснюється в режимі реального часу. Законом також скорочений з 3 до 1 робочого дня після вступу реєстраційної заяви в контролюючий орган термін внесення в реєстр платників ПДВ запису про реєстрацію.

2. При проведенні обшуку на підприємстві керівникові видаватимуть копію протоколу

Рада 13 травня ухвалила Закон про внесення змін до КПК відносно порядку тимчасового вилучення майна і проведення обшуку. Закон зобов'язує слідчих, прокурорів або інших уповноважених осіб надавати копію протоколу особі, у якої було вилучено майно. При проведенні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий екземпляр протоколу вручається керівникові або представникові підприємства або установи.

3. Працедавці зберігатимуть місце мобілізованого 18 місяців

Парламентом 14 травня ухвалений Законяким збільшена з 12 до 18 місяців тривалість надання гарантій відносно збереження місця роботи і посади мобілізованим громадянам. Також встановлено, що у разі продовження військової служби після звільнення в запас за контрактом за працівником зберігається робоче місце, посада і компенсуватиметься з бюджету середній заробіток на підприємстві, в якому він працював. Тривалість такої компенсації не може перевищувати терміну укладеного контракту.

4. Операторам заборонили міняти тарифи без згоди абонентів

НКРСИ 12 травня затвердила зміни у Порядок реєстрації абонентів, які отримують телекомуслуги без письмового договору. Чітко визначено, що реєстрація абонента не є основою для зміни умов ув'язненого між ним і оператором/провайдером договору про надання телекомунікаційних послуг. Це означає, що оператор не може без згоди абонента змінювати умови і перелік послуг, тарифи і тарифні плани, умови і порядок оплати послуг, перетворювати внесені на особовий рахунок абонента засоби на бонуси, бали і тому подібне. Документ набуде чинності з дня його офіційної публікації.

5. ВР має намір зобов'язати підприємства забезпечувати надання домедицинской допомоги

13 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1516 відносно організації надання домедицинской допомоги. Заплановано зобов'язати предприятися усіх форм власності забезпечувати за свій рахунок осіб, які зобов'язані надавати домедицинскую допомогу, відповідною аптечкою. Кількість працівників, яких працедавець буде зобов'язаний направити для проходження відповідної підготовки, повинна визначатися по нормах і на умовах, встановлених Кабміном. Також законопроектом передбачено, що на період навчання і перепідготовки за таким працівниками має бути збережена займана посада за місцем роботи і середньомісячна зарплата.

6. Податковий тиск на платників планують зменшити

За основу прийнятий законопроект № 2004 відносно зменшення податкового тиску на платників податків. Пропонується: - віднести до повноважень Мінфіну обнародування узагальнювальної податкової консультації; - уточнити умови і порядок допуску посадовців контролюючих органів до проведення документальних виїзних і фактичних перевірок; до 31.12.2016 звільнити платників податків від сплати штрафних (фінансових) санкцій, вказаних в податковому повідомленні-рішенні, у разі сплати податкового зобов'язання впродовж 10 днів та ін.

7. Скасована обов'язкова акредитація аптек

Не підлягають обов'язковій акредитації аптечні установи. Акредитація аптек може здійснюватися на добровільних засадах. Про це говориться в Законі № 326 - VIIIякий набув чинності 14 травня. Закон вводиться в дію через 30 днів після публікації. Кабмін повинен забезпечити введення в дію підзаконних нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію цього Закону, з дня введення його в дію.

8. Роз'яснені нюанси подачі звітності по податку на прибуток підприємств

У листі № 15562/7/99-99-15-02-01 ГФС роз'яснила деякі нюанси подачі звітності по податку на прибуток підприємств в 2015 році. Відзначається, що у разі представлення податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 і 48.4 ст. 48 НКконтролюючий орган зобов'язаний надати платникові податків письмове повідомлення про відмову в прийнятті його податкової декларації з вказівкою причин відмови.

9. Перевезення вантажу з Криму обкладається ПДВ по ставці 20%

Фіскальна служба в листі № 7556/6/99-99-19-03-02-15 роз'яснилащо операції платників податків з поставки послуг з перевезення вантажу автомобільним транспортом з території СЭЗ "Крим" на іншу територію України обкладаються ПДВ по ставці 20 %. На дату отримання коштів від замовника перевезення вантажу або на дату оформлення документу, що підтверджує факт надання послуги з перевезення (залежно від того, яка з цих подій сталася раніше), перевізник складає податкову накладну з нарахуванням ПДВ по ставці 20% на увесь об'єм наданих послуг з перевезення вантажу.

10. Оновлений порядок обнародування відомостей про банкрутство на сайті Мінюсту

Мінюст наказом № 607/5 виклав у новій редакції Порядок обнародування відомостей, які підлягають розміщенню на веб-сайті держоргану з питань банкрутства. Офіційне обнародування здійснюється ГП "Інформаційний центр", який є адміністратором, що забезпечує функціонування офіційного веб-сайту Мінюсту. Встановлено, які дані підлягають офіційному обнародуванню на сайті, а також терміни, в які організатор аукціону подає оголошення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини