Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ярош подав законопроект про Добровольчий український корпус

15 травня 2015, 12:50
676
4
Реклама

У парламенті 14 травня зареєстрований законопроект № 2851 "Про Добровольчий Український Корпус", автором якого виступив народний депутат Дмитро Ярош.

Нагадаємо, раніше Д. Ярош писав в Facebook: "Закликаємо усі патріотичні сили максимально посилити тиск на Петра Порошенка і Верховну Раду, щоб добитися швидкого прийняття закону про Добровольчий український корпус"!.

Проектом передбачено, що Добровольчий Український Корпус (ДУК) є юридичною особою публічного права, знаходиться у сфері управління Міністерства оборони України і є позапартійною організацією.

Основні завдання ДУК:

- забезпечення підготовки добровольців для оборони України, захисту її суверенітету;
- сприяння Збройним Силам України і іншим законним військовим формуванням шляхом участі в проведенні і проведення бойових дій, розвідувальною, контррозвідувальною, диверсійною, партизанською і іншій діяльності;
- спортивне, оздоровче і військово-патріотичне виховання громадян України.

Згідно з проектом, ДУК може притягуватися до забезпеченню охорони громадського порядку; забезпеченню державної безпеки, у тому числі боротьбі з тероризмом; забезпеченню охорони держкордону України; до охорони найбільш важливих державних об'єктів; заходам по запобіганню, припиненню, подоланню наслідків пожеж, стихійних лих, інших надзвичайних ситуацій.

Пропоновані законодавчі новели передбачають категорії добровольців Добровольчого Українського Корпусу (дійсний доброволець - з 18 років, юний - з 14 років, почесний доброволець), їх права і обов'язку. При цьому членство в ДУК не звільняє добровольця від необхідності виконання загального військового обов'язку.

Командир Добровольчого Українського Корпусу призначається Президентом України за результатами рейтингового голосування, в якому беруть участь командири запасних батальйонів ДУК.

Міністерство оборони України забезпечує ДУК зброєюбоєприпасами і спорядженням.

Також встановлено, що ДУК має свій формений одяг, прапор, герб, нашивання і іншу символіку.

У пояснювальній записці відзначається, що пропонована модель легалізації добровольчого руху створена на базі естонського досвіду (Кайтселийт) з урахуванням українських особливостей і поточної практики взаємодії добровольчих утворень зі Збройними Силами України і іншими військовими формуваннями.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини