Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правоохоронців зобов'язали видавати копію протоколу обшуку

13 травня 2015, 12:07
4769
2
Реклама

Верховна Рада 13 травня ухвалила Закон "Про внесення змін до Карний процесуальний кодекс України відносно порядку тимчасового вилучення майна і проведення обшуку" (законопроект № 2181).

Закон зобов'язує слідчих, прокурорів або інших уповноважених осіб надавати копію протоколу особі, у якої було вилучено майно. При проведенні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий екземпляр протоколу вручається керівникові або представникові підприємства або установи.

Відповідні зміни внесені в частину 3 статті 168 (Порядок тимчасового вилучення майна) і статтю 236 (Виконання постанови про дозвіл на обшук житла або іншого володіння особи) КПК.

Мета Закону - надати можливість підприємствам, організаціям і громадянам захистити свої права і оспорити незаконне вилучення майна під час обшуку або виїмки. Діючий КПК не зобов'язує слідчих надавати протокол обшуку з описом вилученого майна, чим часто користувалися недобросовісні правоохоронці. Це також ускладнює оскарження незаконних дій слідчого і повернення вилученого майна, адже, не маючи документального підтвердження факту проведення обшуку, особа не може довести в суді незаконність вилучення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини