Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР має намір обмежити військовослужбовцям в зоні АТО використання мобільних телефонів

12 травня 2015, 11:41
1026
3
Реклама

Верховна Рада 12 травня прийняла за основу урядовий законопроект № 2531 про внесення змін до ст. 143 Закону про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України.

Законопроектом пропонується заборонити військовослужбовцям, що виконують обов'язки військової служби, користуватися особистими коштами мобільного зв'язку:

- в районах проведення АТО;

- в умовах надзвичайного стану або під час дії особливого періоду на територіях, де ведуться бойові дії.

У таких умовах, згідно з проектом, рішення про дозвіл на використання особистих коштів мобільного зв'язку приймається командиром військової частини.

Діюча ст. 143 передбачає лише те, що порядок зберігання і користування фотоапаратами, магнітофонами, радіоприймачами і іншою побутовою радіоелектронною технікою для військовослужбовців термінової служби встановлюється командиром частини. Таким чином, законопроектом пропонується розширити перелік техніки і розділити умови користування залежно від мирного або військового часу.

На думку розробників проекту, реалізація оновленої норми сприятиме підвищенню рівня захищеності інформації, забезпечить неможливість прослуховування засобів мобільного зв'язку військовослужбовців радіорозвідкою супротивника і визначення їх координат.

Також Радою прийнятий за основу (хоч і не з першої спроби) законопроект № 2154 нардепа И. Фриз про внесення змін до Закон про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України відносно використання персональних пристроїв безпровідного доступу.

Проектом пропонується чітко визначити вимоги по використанню персональних пристроїв безпровідного доступу військовослужбовцями ВСУ, а також визначити повноваження командира підрозділу у сфері використання таких пристроїв.

Згідно із законопроектом, військовослужбовці ВСУ матимуть право використовувати особисті пристрої безпровідного доступу до телекомунікаційних мереж тільки зі знімною батареєю живлення, і тільки з дозволу командира підрозділу або під час звільнення з розташування військової частини. Забороняється використовувати функції геолокации на таких пристроях.

По можливості в місці розташування підрозділу командир повинен виділити зону для використання персональних пристроїв. Також з міркувань безпеки пропонується встановити заборона на використання військовослужбовцями ВСУ персональних пристроїв безпровідного доступу на учбових заняттях, бойовому чергуванні, при перевезенні військ, при безпосередньому зіткненні з супротивником і тому подібне

Детальніше про проект читайте: Військовим в зоні АТО можуть обмежити використання мобільних телефонів.

Передбачається, що до другого читання законопроекти будуть допрацьовані.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини