Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть дозволити виробництво спирту на приватних заводах

5 травня 2015, 13:26
836
1
Реклама

У парламенті групою депутатів (БПП, Батькивщина, Воля народу) зареєстрований законопроект № 2754 про демонополізацію виробництва спирту.

Передбачається внести зміни Закон "Про державну підтримку сільського господарства України" і Закон "Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів". Таким чином депутати хочуть відмінити мораторій на виробництво спирту на приватних заводах.

Законопроектом встановлюються положення, що стосуються недопущення дискримінації госпдіяльності з/х виробників, у тому числі виробників спирту, за формою власності. Тобто, виробництво спирту етилового запропоновано вивести за рамки державної монополії.

На сьогодні в Україні виробництво етилового спирту дозволене виключно на заводах державної форми власності. Хоча в Україні існують десятки спиртзаводов, конкуренція між ними відсутня, оскільки усі вони об'єднані в ГП "Укрспирт"розповідається в пояснювальній записці. При цьому спиртові підприємства України знаходяться в стані постійної стагнації, значні об'єми спирту потрапляють на тіньовий ринок.

Депутати запевняють, що у разі прийняття запропонованих змін виробники алкогольних напоїв зможуть інвестувати в сучасні виробничі потужності по виробництву спирту, що зробить спирт якіснішим. Також значний інтерес у будівництві спиртзаводов можуть мати аграрії з метою його експорту (адже зерно в значних об'ємах вирощується в Україні). В результаті збільшаться надходження до держбюджету, покращає експортно-імпортний баланс, вважають автори проекту.

Також відзначається, що в Україні вже існують позитивні приклади демонополізації виробництва окремих видів спирту. Так, в 2008 році була ліквідована держмонополія на виробництво коньячного і плодового спирту. На сьогодні в Україні діє 15 ліцензій на виробництво коньячного спирту і 2 - на виробництво плодового. Тіньовий ринок відсутній, побудовані сучасні виробничі потужності, збільшені об'єми використання вітчизняного коньячного спирту, що позитивно відбилося на українському виноградарстві.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини