Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не кредитом єдиним : робота над інвестиційною привабливістю України

Реклама

30 квітня Мінюстом був проведений круглий стіл на тему реформ Міністерства і поліпшення бізнес-клімату в Україні. Захід був присвячений обговоренню перспектив країни в рейтингу Всесвітнього банку Doing Business, які відкриваються урядовим законопроектом № 2679.

Так, співзасновник громадського об'єднання EasyBusiness, член Національної ради реформ Данило Пасько назвав три проблеми, які цей законопроект повинен вирішити, що у свою чергу дозволить Україні піднятися в загальному рейтингу приблизно на 10 позицій - з 96 на 86 місце. Такий рух може обіцяти досить великі інвестиції в економіку - 1 позиція в рейтингу припускає від 100 до 600 млн дол. вкладень. Тобто, потенційно з ухваленням Закону з'явиться можливість отримати до 5 млрд дол. прямих інвестицій.

Прогнози такі. По-перше, з 142 місця в позиції "Рішення неплатоспроможності боржника", обумовленого, серед іншого, занадто високими кредитними ставками, ми піднімемося до 91. По-друге, по напряму "Забезпечення контрактів" Україна підніметься з 43 до 35 місця. В-третьх, у сфері реєстрації власності підвищення станеться з 59 до 55 місця.

Як заявив народний депутат Ігор Алексеевзаконопроект необхідно ухвалити в першому читанні вже на наступному пленарному тижні. Оскільки рейтинг формується до 1 червня кожного року виходячи з н-п актів, що вже набули чинності, зволікання або відмова депутатів в голосуванні (деякі прямо говорять про його неприйнятність) приведе до того, що в 2016 році позиції України можуть значно погіршати. По словах И. Алексеева альтернативні урядовому законопроекти, спрямовані на залучення інвестицій, не реєструвалися в парламенті. При цьому законопроект № 2679 - третій, внесений у Верховну Раду. Так, в квітні депутати відхилили проект № 2382більшість положень якого перекочували у обговорювану ініціативу. Мабуть, поспіхом обумовлена і позиція Мінюсту, висловлена в пояснювальній записціпро відсутність необхідності обговорювати проект з громадськістю.

В той же час заступник Міністра юстиції Гия Гецадзедемонструючи відкритість до взаємодії з громадянським суспільством, запросив присутніх обговорити пропозиції до законопроекту в неформальній обстановці.

У будь-якому випадку, проект чекає два читання - він містить досить спірних норм, зокрема, відносно старанної служби. Наприклад, багато хто побоюється надавати виконавцям право реєстрації обтяжень до врегулювання питання відповідальності. Пов'язані плани про введення інституту приватних виконавців також викликають неоднозначну реакцію. Але Г. Гецадзе вважає, що Мінюст має бути лише утримувачем державних реєстрів, і має намір дотримуватися курсу на делегування державних функцій. За його словами, це допоможе побороти побутову корупцію, адже якщо громадянинові надати право вибору, у кого і де він може отримати послугу, загубиться безальтернативність, а значить, і шанс отримати хабар.

Проте, децентралізація держпослуг не відміняє контролю за їх наданням - лише сертифіковані суб'єкти зможуть їх робити.

Заступник Міністра юстиції вважає, що якщо є проблема, то її треба вирішувати, а не займатися обговоренням, тим більше що декількох років для проведення реформ у нас немає: "Без швидких дій ми не зможемо змінити країну і програємо всі разом. Іншого шансу у нас не буде".

Також читайте: Кабмін знову пропонує депутатам підвищити позицію України в Doing Business

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини