Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ розкрив картельну змову між торговими мережами

29 квітня 2015, 17:39
2594
4
Реклама

Антимонопольний комітет України розглянув справу про картельній змові між великими торговими мережамиякі діють під брендами "Сильпо", "Фора", "Фуршет", "Велика кишеня", "АЧ маркет", "Караван", "БІЛА", "НОВУС", "Спар", "Бимаркет", "МЕТРО", і дослідницькою компанією "АСНильсен Юкрейн".

Діяльність картеля призводила до обмеження конкуренції на ринку послуг з організації роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продовольчим асортиментом міста Києвавнаслідок чого введено несприятливі умови для виробників і постачальників, що створювало бар'єри для інвестицій і інновацій, стримувало вихід на ринок малого і середнього бізнесу. Це привело до істотному завищенню цін для споживачів на товари повсякденного споживання.

Виходячи з ситуації на ринку і враховуючи вірогідність негативного впливу максимальних розмірів штрафних санкцій на споживчі ціни, а також сподіваючись на приведення торговими мережами своєї діяльності до стандартів кращих європейських практик, Антимонопольним комітетом застосовані помірні санкції. Зокрема, сукупний розмір накладеного штрафу склав 203,616 млн грн..

Разом з цим, ТОВ "АСНильсен Юкрейн" і торгові мережі зобов'язані припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції впродовж 2-х місяців з дня отримання рішення шляхом приведення своєї діяльності по отриманню і поширенню інформації до вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Також торговим мережам надано зобов'язання припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції впродовж 2-х місяців з дня отримання рішення шляхом приведення своєї діяльності, у тому числі договірних стосунків з постачальниками і виробниками товарів і підходів до ціноутворення для своїх споживачів у відповідність із законодавством про захист економічної конкуренції.

За оцінками Антимонопольного комітету України, виконання цих вимог забезпечить вивільнення ресурсу для розвитку економіки в розмірі до 20 млрд. грн. щорічно.

Джерело: АМКУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини