Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для депутатів оновлені правила користування комп'ютерами і Інтернетом

29 квітня 2015, 15:38
818
0
Реклама

Голова ВР розпорядженням від 27 квітня № 611 ствердив новий Порядок забезпечення народних депутатів України, органів Верховної Ради і структурних підрозділів Апарату ВР засобами комп'ютерної техніки, програмними засобами і доступом до інформаційних ресурсів.

Згідно з документом, службовий кабінет нардепа на час перебування на посаді оснащується одним комплектом засобів комп'ютерної техніки - ПК з принтером чи багатофункціональним пристроєм. Комп'ютер підключається до інформаційних ресурсів ВР, депутатові надається адреса електронної пошти, встановлюється ліцензійне ПО.

Вказані засоби надаються народному депутатові за його письмовою заявою або заявою завсекретариата комітету, в якому працює нардеп. Передається комп'ютерна техніка користувачеві на підставі акту прийому-передачі матеріал цінностей. Після завершення депутатських повноважень необхідно повернути техніку впродовж 10 днів.

Також депутатові може надаватися мобільний засіб комп'ютерної техніки (за наявності такого на балансі ВР)для роботи в кабінеті і за його межами.

Документом врегульована і процедура забезпечення комп'ютерною технікою працівників секретаріатів фракцій і груп, тимчасових слідчих комісій ВР. Регламентований також порядок підключення засобів комп'ютерної техніки до інформаційних ресурсів Ради.

Для підключення до WiFi потрібна письмова заява, при цьому користуватися можна тільки "публічними ресурсами Верховної Ради і мережі Інтернет, без використання сцеиального ПО і сервісів локальної обчислювальної мережі".

З метою забезпечення безпеки Управління комп'ютеризованих систем може встановлювати обмеження на користування Інтернетом - блокувати доступ до ресурсів, які не належать до законодавчої і професійної діяльності ВР, а також ускладнюють надання послуг Інтернету і роботу локальної мережі, погрожують інформаційній безпеці.

Користувачам забороняється:

- самостійно ремонтувати комп'ютери, міняти їх розташування
- підключати устаткування (WiFi- карти, модеми, блютуз-адаптеры і тому подібне), встановлювати ПО
- копіювати ліцензійне ПО
- зберігати і використовувати на комп'ютері ігрові і розважальні програми,
- залишати включений комп'ютер без нагляду
- розсилати спам, здійснювати DDoS- атаки
- користуватися ресурсами, які не належать до законодавчої і професійної діяльності ВР
- використовувати флешки без перевірки на віруси і тому подібне

Депутатам і іншим вищезгаданим працівникам ВР дозволено користуватися і приватними засобами комп'ютерної технікищо знаходяться поза балансом ВР. Це може бути власна техніка, або передана міжнародними, добродійними, недержавними організаціями або держорганами. Але такі засоби використовуються без матеріально-технічного забезпечення - тобто, не забезпечуються ПО, ремонтом і тому подібне, а до комп'ютерної мережі ВР підключаються тільки за наявності ліцензійного ПО. В той же час, приватні пристрої експлуатуються за загальними правилами згідно з цим Порядком.

Крім того, документом нормується користування персональною електронною карткою для голосування з унікальним кодом. Відзначається, що такою карткою можна підключитися до голосування на будь-якому місці в залі засідань ВР. Депутат повинен стежити за її збереженням і терміново повідомити у разі втрати. Інформація про реєстрацію і голосування зберігається у базі даних.

Відповідно, втратив силу застарілий Порядок, затверджений розпорядженням від 01.07.2003 № 664.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини