Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, вибори в УСЮ

Реклама

Верховний Суд України

Правова позиція, висловлена в справі № 3-27гc15, відносно обов'язкового нотаріального удостоврения передачі долі в статутному капіталі, грунтується на старій редакції Закону

17 квітня 2015 року було опубліковано рішення ВСУ від 8 квітня 2015 року у справі № № 3-27гc15 про визнання права на частку в статутному капіталі ТОВ і зобов'язанні внести зміни в статут відносно права власності позивача на долю статутного капіталу. Була висловлена правова позиціязгідно якої укладений в простій письмовій формі договір купівлі-продажу долі в статутному капіталі суспільства не породжує правових наслідків, позивач не придбав право власності, і підстав для внесення змін до статуту не було. Суд, посилаючись на частину 3 ст. 29 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців", не вказав редакцію Закону, вживану до спірних правовотношениям. Оскільки договори були поміщені в період з 1 червня 2005 року по 6 серпня 2007 року, ВСУ грунтувався на редакції норми Закону, згідно якої у разі внесення змін до засновницьких документів, пов'язаних зі зміною складу засновників (учасників) юрособи, необхідно надати нотаріально засвідчений документ про передачу права засновника (учасника) іншій особі. Згідно діючої редакції досить надати ксерокопію.

Використання земель однієї категорії але з різним цільовим призначенням вимагає розробки проекту відведення земельної ділянки по зміні його цільового призначення

Розглянувши справу № 6-32цс15ВСУ роз'яснивщо земельні ділянки, віднесені до однієї категорії, можуть використовуватися по різних видах цільового призначення. Отже, зміна виду цільового призначення (використання) земельної ділянки сільгосппризначення, встановленого законодавством і конкретизованого уповноваженим органом державної влади в рішенні про передачу його у власність або наданні в користування і в документі, що засвідчує право на землю, вимагає обов'язкового дотримання механізму такої зміни.

Порушене преимущетвенное право орендаря на укладення договору оренди землі підлягає захисту шляхом визнання недійсним договори оренди цієї ж ділянки, ув'язненої орендодавцем з іншим орендарем

Розглянувши справу № 6-55цс15 ВСУ зробив висновок про те, що у разі невизнання орендодавцем права орендаря, передбаченого ст. 33 Закону "Про оренду землі", на укладення договору оренди земельної ділянки на новий термін, таке право підлягає захисту судом за позовом орендаря шляхом визнання недійсним договори оренди цієї ж земельної ділянки, ув'язненої орендодавцем з іншим орендарем, на підставі пункту 2 частини 2 ст. 16 ГК.

Перевірка лічильників повинна здійснюватися за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з электро-, тепло-, газо- і водопостачання

Розглянувши справу № 6-60цс15 відносно оплати перевірки лічильників (суперечка виникла до 24 жовтня 2014 року), ВСУ роз'яснивщо в спірний період проведення періодичної перевірки, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води і теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування і монтаж після перевірки повинно було здійснюватися за рахунок виконавця вказаних послуг, а витрати, понесені виконавцем, повинні були включатися в тариф на послуги за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій і сплачуватися споживачем щомісячно у складі цих послуг. Згідно частини 3 ст. 19, частини 4 ст. 26 Закону "Про житлово-комунальні послуги" у випадку якщо виконавець не є виробником послуг, то стосунки між ним і виробником регулюються окремим договором, який полягає відповідно до вимог цієї статті. Законом від 10 квітня 2014 року № 1198 - VIIIякий набув чинності 26 квітня 2014 року питання визначення виконавців же/до послуг (у тому числі по централізованому постачанню холодної і гарячої води, водовідведення) віднесений до повноважень органів місцевого самоврядування в сфері ж/до послуг.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

Банк зобов'язаний видати гроші з рахунку відповідно до договору

Розглянувши справу № 6-4324св15 по позову до банку про зобов'язання виконання умов договору про повернення грошових коштів, підтвердив висновок про те, що відмова банку в поверненні грошових коштів з поточного рахунку позивача суперечить вимогам ст. 41 Конституціїст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основних свобода також ст. 1068 Цивільного кодексу і умовам укладеного між сторонами договору. Роз'ясненощо зобов'язання банку полягає у виплаті власникові рахунку грошових коштів на умовах і в порядку, встановлених договором. Нормативно-правові акти Нацбанку не є актами цивільного законодавства України в розумінні ст. 4 ГК, оскільки є нормативно-правовими актами органу державного управління.

Вища рада юстиції

В ніч з 24 на 25 квітня 2015 року ІІІ з'їзд адвокатів вибрав двох членів УСЮ. Присягу біля 2х ночі (після повторного голосування, оскільки з першого разу жоден кандидат не набрав необхідного мінімуму голосів) прийняли суддя ВССУ Алла Лесько (набрала 157 голосів) і адвокат Павло Гречковский (отримав 134 голоси). Відмітимо, що за квотою адвокатів мають бути призначений 3 члени УСЮ: 1 - з числа суддів, 2 - з числа юристів. У проведенні ІІІ з'їзду адвокатів призначена чергова перерва - до червня. Точна дата і місце будуть повідомлена додатково.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини