Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують дозволити нотаріусам забезпечувати докази

27 квітня 2015, 09:00
2232
6
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2716 про внесення змін до деяких законодавчих актів про надання повноважень нотаріусам забезпечувати докази (автори - нардепи С. Алексеев і Н. Новак від БПП).

Так, Закон про нотаріат пропонується доповнити новою главою, в якій встановити підстави і способи забезпечення доказів, дії нотаріуса по забезпеченню доказів. Згідно з проектом, за заявою зацікавлених осіб нотаріус забезпечує доказинеобхідні для ведення справ в судах або в інших органах держвлади, якщо є підстави вважати, що представлення доказів може стати неможливим або ускладненим.

Нотаріус забезпечує докази шляхом:
- допиту свідків
- призначення експертизи
- огляду письмових і речових доказів.

Про забезпечення доказів нотаріус виносить постановау якому вказує порядок і спосіб його виконання. Постанова нотаріуса про забезпечення доказів є обов'язковою для осіб (свідків і експертів), яких вона торкається.

Нотаріус повідомляє про час і місце забезпечення доказів сторін і зацікавлених осіб, проте їх нез'явлення не є перешкодою для здійснення дій із забезпечення доказів. Забезпечення доказів без сповіщення однієї із сторін і зацікавлених осіб робиться лише в невідкладних випадках, або коли неможливо встановити, хто згодом братиме участь в справі.

Копії протоколів і усіх зібраних в порядку забезпечення доказів матеріалів надаються заявникові і іншим зацікавленим особам.

Передбачається, що здійснення нотаріусом процесуальних дій із забезпечення доказів здійснюватиметься з урахуванням вимог до них, визначених процесуальним законодавством України.

Відповідно, ХПК, ГПК і КАС запропоновано вказати, що докази, забезпечені нотаріусом, досліджуються судом в загальному порядку, встановленому кодексом для дослідження судових доказів. Протоколи, складені нотаріусом, оголошуються в судовому засіданні.

Законопроектом запропоновані також доповнення в ст. 18 ГКзгідно з якими нотаріус здійснює захист громадянських прав не лише шляхом здійснення старанного напису на борговому документі, але і шляхом забезпечення доказів.

Чинне законодавство України не передбачає процедури забезпечення доказів нотаріусом. У зв'язку з цим українські правозахисники вимушені звертатися до нотаріусів РФзаконодавство якої передбачає таку нотаріальну дію. Нотаріусами РФ складаються відповідні протоколи, які потім перекладаються українською мовою і подаються до суду в якості доказу, роз'яснюють автори проекту. Крім того, іноді виникає потреба у фіксації доказів, які згодом будуть важкодоступними або втраченими (наприклад, в Інтернеті).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини