Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи розповіли про проблеми книговидавців

24 квітня 2015, 14:04
1389
1
Реклама

"Незважаючи на творчу складову видавничої діяльності, вона все ж є бізнесом", - відмітив старший юрист ПГ "Побережнюк і партнери" Микола Якименко на семінарі, присвяченому правовим аспектам книговидання. Тому, як і будь-який бізнес, ця сфера потребує якісного правового регулювання. Передусім, це Закон "Про видавничу справу"а також норми ГК, ХК, НК, Закону про авторське право.

Особливо актуальне податкове законодавство. Позитивним є те, що видавцям відставили Пдв-пільгиякі раніше були скасовані із-за недавньої реформи. Режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість поширюється на операції з поставки (реалізації) товарів, які мають статус товарів вітчизняного виробництва, і деяких послуг. Вказаний пільговий режим застосовується платниками податку на усіх етапах постачання (реалізації) товарів - від виробників такої продукції (в т.ч. суб'єктів книговидання, книгорозповсюдження) до кінцевого споживача. Такі пільги - надзвичайно потрібні, оскільки дають додатковий стимул для діяльності.

Ще одна законодавча проблема, на жаль, поки не вирішена. Йдеться про обов'язковому безкоштовному наданні екземплярів усіх видань (Закон "Про обов'язковий екземпляр документів"). По словах Н. Якименко, зараз видавець зобов'язаний переслати такі екземпляри до 13 установ і органів, що дуже витратний. Із цього приводу була законодавча ініціатива - пропонувалося залишити обов'язок безкоштовного надання всього трьох екземплярів : в Нацбиблиотеку им.Вернандского, парламентську бібліотеку і Книжкову палату України. Але такий проект не отримав підтримки.

Останнім часом, окрім податкових труднощів, видавці зіткнулися також з подорожчанням матеріалів. Усе це є причиною для необхідності державної підтримки книговидання, відмічає юрист. Це може виражатися в різних держпрограмах, законодавчих змінах по дерегуляции галузі (враховуючи міжнародний досвід), організації тендерів на закупівлю за державний рахунок підручників і тому подібне. Сьогодні українське книговидавництво переживає не кращі часи, зокрема, і із-за недостатньої уваги до галузі з боку держави.



Говорячи про нюанси взаємин видавця і автора, партнер ПГ Тетяна Игнатенко порекомендувала авторам реєструвати авторське право - для захисту від плагіату і рішення можливих конфліктних ситуацій. При укладенні ліцензійного договору з видавцем слід звертати увагу на вигляд ліцензії - видавець може отримати виняткові права на публікацію твору. Варто відмітити, що ліцензійний договір полягає на термін не більше 5 років. Також увагу треба звертати на аспекти виплати гонорару (разова виплата або від продажів і тому подібне), а також пам'ятати, що письмова форма - обов'язкова.

Та все ж, як би ідеально не оформлялися договірні стосунки між авторами і видавцями, недосконалість регулювання авторського права в Україні загрожує проблемами з його захистом. Особливо це питання актуальне в епоху Інтернету, розповіла старший юрист ПГ Олена Проценко. Із слів експертів можна зробити висновок, що краще потурбуватися про неюрисдикційні методи захисту авторського права в Інтернеті - маються на увазі різні програми, що забороняють копіювання, скачування і так далі. Тому як якщо справа доходить до суду - довести права і порушення буде складно, хоча деяка позитивна судова практика в Україні є і її кількість росте.

Партнер ПГ Лариса Побережнюк відмітила, що часто плутанина і проблеми виникають з причини, що автори самі не знають, які саме права передали видавцям. В результаті виникають спори як між автором і видавництвом, так і між різними видавництвами. Тому юрист ще раз звернула увагу на необхідність уважного складання договорузокрема, що стосується роботи автора за трудовим договором. Особливу увагу слід приділити розділу про відповідальність.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини