Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується створити Резервну армію

15 квітня 2015, 11:01
957
3
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2634 "Про Резервну армію". Як пояснюють його автори, нардепи від "Народного фронту" Юрій Береза і Андрій Левус, ухвалити такий закон необхідно для швидкого і кардинального зміцнення Збройних Сил України.

Згідно з проектом, Резервна армія (РА) формується як структурне формування ВСУ, пов'язано з ресурсами і людським капіталом територіальних громад і має структуру, аналогічну структурі ВСУ. Командування територіальними з'єднаннями РА здійснюється Штабом РА, який підкоряється Генштабу ВСУ.

Підрозділи РА можуть підкорятися органам місцевого самоврядування територіальних громад з метою усунення наслідків або попередження стихійних лих, з метою дотримання конституційного і правового ладу на територіях громад, а також у випадках виникнення інших надзвичайних ситуацій, якщо з цими завданнями не впоралися (по факту) органи внутрішніх справ і сили МНС.

У фінансовій і господарській діяльності підрозділу РА підзвітні громадським об'єднанням, які створюються силами резервістів, членів їх сімей, волонтерів.

Передбачається, що склад РА формуватиметься з двох джерел:

- контрактникищо добровільно уклали контракт на проходження служби у ВСУ (контракти предлагаюся двох видів - на службу в резерві територіальної частини ВСУ відповідної територіальної общини; на службу в загальному резерві ВСУ);

- призовникищо проходять військову службу в РА на загальних підставах.

У законопроекті говориться, що заклику на військову службу в РА на загальних підставах підлягають громадяни у віці з 22 років (чи що пройшли термінову військову службу у ВСУ) і до 45 років, придатні для цього за станом здоров'я, чоловічої статі, які не мають права на звільнення або відстрочення від заклику.

Резервісти притягуються до проходження підготовки і зборів в РА ВСУ з регулярною періодичністю. Для старших вікових категорій така періодичність поступово зменшується. За резервістами в частинах, до яких вони приписані, закріплюється штатне стрілецьке зброяспорядження і засоби індивідуального захисту.

Депутати запевняють, що реалізація такого закону дозволить в найкоротші терміни створити численний і добре підготовлений військовий резерв (до 2037 року чисельністю до 10 млн.) який буде здатний до виконання широкого круга оперативно-тактических завдань.

Окрім військових операцій, РА може бути ефективно застосована в поліцейських операціях, пов'язаних з патрулюванням, забезпеченням громадського порядку, охороною стратегічних об'єктів, конвоюванням, здійсненням оточення, при будівництві військових інженерних споруд і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини