Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

10 квітня 2015, 12:25
3552
1
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Спрощений порядок припинення юрособ

Верховна Рада ухвалила Закон відносно спрощення процедури держреєстрації припинення юридичних осіб. Так, при перетворенні юридичної особи до нього не застосовуватимуться обмеження, встановлені частиною 2 ст. 35 Закону про держреєстрацію з дати внесення в ЕГР запису про рішення засновників (учасників) про припинення. Також встановлено: якщо в ЕГР містяться відомості про те, що юрособа має незакриті відособлені підрозділи, держреєстратор повинен одночасно внести в реєстр відповідні зміни у відомості про ці відособлені підрозділи в частині приналежності до юрособи-правонаступника, на підставі відомостей, поданих юрособою, яка припиняється.

2. Міноритарні акціонери зможуть подати позов в інтересах АТ про відшкодування збитків

Ухвалений Законяким пропонується підвищити рівень захисту прав інвесторів шляхом: - введення похідного позову (право міноритарного акціонера подати позов в інтересах суспільства про відшкодування збитків); - введення відповідальності посадовців хозобществ; - створення умов для переходу квази-публичных акціонерних товариств в приватну форму; - введення інституту "незалежних директорів", які представлятимуть інтереси міноритарних акціонерів в публічних АТ; - встановлення детального регулювання угод з урахуванням інтересів усіх акціонерів і так далі

3. Юрособам з комуністичними назвами необхідно перереєструватися


Ухваленим Законом про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, установ, організацій, торгових марок і тому подібне. Закон набуде чинності з дня, що йде за днем його офіційної публікації. Юридичні особи у разі порушення вимог Закону зобов'язані впродовж 1 місяця з дня набуття чинності привести свої засновницькі документи, найменування і символіку у відповідність з новими вимогами. При цьому такі юрособи звільняються від сплати реєстраційного збору. У разі невиконання вказаних правил діяльність таких юрособ підлягає припиненню.

4. Підприємці можуть користуватися онлайн-сервісами Мінюсту

Мінюст призвав підприємців активно тестувати нові онлайн-сервіси. На оновленому порталі Міністерства можна без черг і хабарів отримати витягання, довідку або виписку з Єдиного держреєстру, витягання з Держреєстру нерухомості. Оплата робиться платіжною карткою, документ можна буде відразу роздрукувати, при цьому він матиме таку ж юридичну силу, як і звичайний "паперовий". А якщо знадобиться копія - те по унікальному номеру можна знову проглянути сформоване витягання.

5. Повноваження госархстройконтроля передаються на місця

Парламент ухвалив Закон відносно децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю і вдосконалення містобудівного законодавства. Функції по здійсненню госархстройконтроля передані від центрального органу виконавчої влади місцевим органам виконавчої влади і самоврядування. Також спрощені деякі дозвільні і погоджувальні процедури у будівництві. Вдосконалена процедура подачі декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт, скорочений термін видачі техусловий.

6. Оновлений порядок надання відомостей з ЕГР

Наказом № 466/5 Мінюст ствердив оновлений Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юрособ і ФОП. Відомості з ЕГР надаються в паперовій і електронній формі. При цьому виписка відносно юрособи надається по запиту будь-якої фізичної і юридичної особи. А виписка відносно ФОП надається на запит цього підприємця або його представника. Запит про надання виписки, витягання або довідки подається незалежно від місця зберігання реєстраційних справ юрособ і ФОП. Сформовані виписки, витягання і довідки зберігаються в реєстрі впродовж 1 року.

7. Прийняті зміни для розвитку деревообробної і меблевої промисловості

Рада внесла зміни в Закон про особливості держрегулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією і експортом лісоматеріалів. Встановлений мораторій на вивезення за кордон деревини і пиломатеріалів в необробленому вигляді - строком на 10 років. Метою ухвалення Закону є відновлення в Україні деревообробної і меблевої промисловості, створення робочих місць.

8. Скасована обов'язкова акредитація аптек

Ухвалений Закон про внесення змін до статті 16 Основ законодавства про охорону здоров'я. Згідно зі змінами, не підлягають обов'язковій акредитації аптечні установи. Акредитація аптек може здійснюватися на добровільних засадах.

9. Змінити відомості про юрособу в реєстрі можна буде тільки по оригіналах документів

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1475яким передбачається, що зміни у відомості про юридичну особу, що містяться в ЕГР, а також зміни в його засновницькі документи вноситимуться виключно на підставі оригіналу відповідного рішення органів управління юрособи. Зараз такі зміни можуть вноситися на підставі ксерокопій і нотаріально завірених копій відповідних документів. Відзначається, що зміни приймаються для боротьби з рейдерством.

10. Діють нові Правила пожежної безпеки

10 квітня набув чинності наказ МВС № 1417яким затверджені Правила пожежної безпеки в Україні. Встановлені загальні вимоги пожежної безпеки до будівель, споруджень різного призначення і прилеглих до них територій, іншої нерухомості, устаткування, експлуатованих будівельних майданчиків, а також під час проведення робіт по будівництву, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення будівель і споруд. Правила є обов'язковими для виконання суб'єктами господарювання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини