Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть провести деолігархізацію України

8 квітня 2015, 15:24
1189
12
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2573 "Про основи державної стратегії деолігархізації України на 2015 - 2020 роки", яким пропонується прийняти Стратегію деолігархізації України.

Згідно з проектом Стратегії, олігархом признається особа, яка має вплив на політичну владу і збагачується завдяки використанню монопольних секторів економіки, якими оволоділо шляхом використання корумпованого адміністративного ресурсу в приватизаційному процесі, а також завдяки непрозорому використанню державної власності і створенню штучних монополій.

Деолігархізацією названий процес ліквідації олігархічного впливу на владу і економіку.

Передбачаються наступні етапи деолігархізації:

- впровадження прозорого механізму використання об'єктів державної власності;

- демонополізація ринку і створення економічної конкуренції;

- вирішення питання компенсації збитку державі за здійснення приватизації об'єктів за заниженими цінами;

- відділення олігархів від впливу на:
виборчий процес
показні органи влади
виконавчі органи влади;
ЗМІ;

- заборона особам одночасно здійснювати кредитно-фінансову і будь-яку іншу господарську діяльність.

Законопроектом передбачено, що окремими повноваженнями по формуванню і реалізації Стратегії деолігархізації мають бути наділені ВР, Президент, Кабмін, АМКУ, Національне антикорупційне бюро, Нацагентство по запобіганню корупції, ФГИ, НКРЭКУ, НКЦБФР, Мінюст, ЦВК, МВС, ГПУ, СБУ.

Крім того, передбачається компенсація державі збитків, заподіяних порушеннями при приватизації державного майна. Для цього пропонується перевірити законність приватизації об'єктів в галузях вугільної, металургійної, машинобудівної, легкої промисловості, енергетики, телекомунікацій, агропромислового, транспортного комплексу і в інших галузях, сума приватизаційної угоди яких складала від 20 тисяч мінімальних заробітних плат, починаючи з 1999 року.

Автори законопроекту, позафракційні нардепи Юрій Деревянко і Ірина Суслова, запевняють, що прийняття такої стратегії "дозволить вирватися із замкнутого круга убогості українського народу, ефективно впровадити реформи і забезпечить економічний прорив України".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини