Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новим законопроектом запропонована добровільна медиация

30 березня 2015, 14:01
2324
0
Реклама

У парламенті групою депутатів від коаліції зареєстрований новий законопроект № 2480 про медиации з метою введення на законодавчому рівні інституту медиации в Україні.

У законопроекті визначаються основні поняття і принципи медиации, особливості проведення, умови отримання статусу медіатора, механізми контролю за якістю надання послуг, основи державної політики у сфері медиации.

Депутати заклали в основу законопроекту принцип мінімального втручання держави у регулювання інституту медиации, а також правила добровільної участі, рівності сторін медиации, свободи медіатора у виборі методів проведення медиации. В той же час, держава встановлює необхідні положення і стандарти, які гарантують дотримання публічних інтересів у сфері медиации.

Зокрема, проектом передбачено обмеження сфери застосування - медиация не може бути застосована у справах (виробництвах), по яких сторони не можуть укласти світову угоду або угоду про примирення відповідно до чинного законодавства України.

Також запропоновано встановити наступне:

- засоби і методи проведення медиации, які вибирає медіатор, не повинні суперечити чинному законодавству України;

- угода за результатами медиации не повинна містити положень, які суперечать законодавству України, інтересам держави і суспільства, його моральним принципам.

Пропонується на законодавчому рівні встановити чіткі вимоги відносно отримання статусу медіатора фізособами - вік, освіта і кількість годин професійного навчання. Наявність юридичної освіти для медіатора не є обов'язковою, оскільки законопроект забороняє медіаторам робити будь-які юридичні консультації сторонам.

Закріплюються досить жорсткі вимоги відносно організацій, що забезпечують проведення медиации, і об'єднань медіаторів (зокрема, механізм оскарження дій /бездіяльності медіаторів); встановлюється відповідальність медіаторів; необхідність створення і дотримання добровільних кодексів етики медіаторів і тому подібне

У стосунках інституту медиации і судової системи законопроект виходить з принципу органічного "вбудовування" медиации в існуючу правову систему. Задумано, що інститут медиации доповнює (а не замінює) діючі правові інститути - такі як світова угода в цивільному і господарському процесах, примирення в адміністративному судочинстві і карному процесі і так далі

Ведення обов'язкової медиации (навіть по вузьких категоріях справ), як пропонувалося попередніми законопроектамиє передчасним, вважають автори проекту.

Таким чином, законопроектом запропоновано ввести модель добровільною присудебной медиациипри якій суд має право рекомендувати медиацию сторонам, а сторони можуть відмовитися від цього.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини