Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати не згодні з пропозиціями Президента до ветованого пенсійного закону

25 березня 2015, 12:04
1836
3
Реклама

Комітет ВР з питань пенсійного забезпечення рекомендує відхилити пропозиції Президента до Закону про внесення змін до Закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відносно удосконалення пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, Законом передбачено продовжити до 1 січня 2022 року дію положення відносно права виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку жінкамякі звільнені з роботи і що мають не менше 30 років страхового стажу.

Цей Закон був прийнятий Верховною Радою 14 січня на основі законопроект № 1086але ветований Президентом України і повернений до парламенту з пропозиціями.

На думку П. Порошенка, враховуючи наявність впродовж останніх років дефіциту бюджету Пенсійного фонду, на сьогодні відсутнє фінансове забезпечення реалізації пропонованих норм (потрібні додаткові витрати у розмірі 387,5 млн.грн). Тому Президент пропонує цей пункт Закону виключити.

Члени Комітету у відповідь звернули увагу на те, що :
- для таких жінок розмір їх пенсії зменшується на 0,5% за кожен повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію;
- якщо така жінка працевлаштується, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється;
- виплата пенсій вказаній категорії жінок розглядається як певна альтернатива виплаті їм посібники з безробіття (у разі підтримки пропозиції Президента витрати на виплату таких посібників можуть досягати до 180 млн.грн).

Головне науково-експертне управління Апарату ВР виражає сумнів відносно очікуваної економії бюджетних коштів на покриття дефіциту Пенсійного фонду у разі неприйняття вказаної норми.

Враховуючи вищевикладене, Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити пропозиції Президента України і ухвалити Закон в цілому.

Джерело: ВР

Відмітимо, щоб здолати ветодепутатам необхідно зібрати мінімум 300 голосів.

Або ж проголосувати за Закон з урахуванням пропозицій Президента - таким чином, в нім залишиться тільки прийнята Радою норма про продовження до 1 січня 2022 року (зараз - 1 січня 2016 року) терміну обмеження права представлення довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини