Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, заборона на стягнення іпотеки нотаріусами

Реклама

Верховний Суд України

Поручителі по окремих договорах не несуть солідарної відповідальності

Розглянувши справу № 6-35цс15 про стягнення з поручителів заборгованості за кредитним договором, ВСУ роз'яснивщо якщо зобов'язання забезпечується декількома поручителями, які надали поручительство по різних договорах поручительства, то вони не несуть солідарної відповідальності перед кредитором. У такому разі кредитор має право пред'явити вимогу до будь-якого з поручителів на підставі відповідного договору.

Сам факт спільного проживання не є основою для визнання права власності на половину майна за кожною стороною при незареєстрованим браку

При розгляді справи 6-211цс14 по позову про розділ загального майна подружжя і по зустрічному позову про встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації браку і розділі загального майна подружжя ВСУ вказав на факти, які необхідно встановити при розділі майна подружжя, чий брак не зареєстрований. Суду при вирішенні суперечки про розділ майна, придбаного до 1 січня 2004 року особами, що проживали однією сім'єю, але що не знаходилися в зареєстрованому шлюбі, необхідно встановити не лише обставини спільного проживання сторін, але і ту обставину, що спірне майно отримувалося в результаті спільної праці. Тобто сам факт спільного проживання не є основою для визнання права власності на половину майна за кожною із сторін. Доля в такому майні визначається відповідно до розміру фактичного внеску в придбання майна кожної із сторін, у тому числі за рахунок майна, придбаного одним з подружжя до шлюбу, яке є його особистою приватною власністю. Якщо в придбання майна вкладені, окрім загальних засобів, кошти, що належали одній із сторін, то доля в цьому майні, відповідно до розміру внеску, є її власністю.

Непідписані умови до кредиту не є частиною договору

Розглянувши справу № 6-16цс15 про стягнення заборгованості за кредитним договором, колегія суддів роз'яснилащо умови споживчого кредиту фізичним особам, якими встановлено позовну давність тривалістю в 5 років, не можна вважати складовою частиною ув'язненого між сторонами кредитного договору, якщо такі умови не містять підпису позичальника.

При виселенні з іпотечної нерухомості інше житло надається тільки у тому випадку, якщо вона була придбана не за рахунок кредиту, забезпеченого іпотекою цієї нерухомості

Відповідно до правовим виводом у справі № 6-39цс15 особам, що виселяються з житлового будинку (житла), яке є предметом іпотеки, у зв'язку із зверненням стягнення, надається інше житло тільки у тому випадку, якщо іпотечне житло було придбане не за рахунок кредиту, забезпеченого іпотекою цього житла. Постійне житло, що надається особі, яку виселяють, має бути вказане в рішенні суду. Як виняток, допускається виселення громадян без надання іншого житла при зверненні стягнення на предмет іпотеки, якщо іпотечне майно було придбане за рахунок кредиту, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного житла (частина 2 ст. 109 ЖК Української РСР).

В умовах конкуренції кандидатур на призначення ліквідатора банкрота, запропонованих комітетом кредиторів, законодавством не передбачені вимоги узгодження господарським судом з комітетом конкретної кандидатури

При перегляді справи 3-14гс15 було роз'ясненощо в умовах конкуренції кандидатур на призначення ліквідатора банкрота, запропонованих комітетом кредиторів, законодавством не передбачені вимоги узгодження господарським судом з комітетом кредиторів конкретної кандидатури ліквідатора. У разі невизначеності комітету кредиторів відносно кандидатури ліквідатора банкрота і при конкуренції кандидатур остаточне рішення про призначення тієї або іншої особи є прерогативою господарського суду, в цілях дотримання балансу інтересів і усунення конфлікту між банкротом і його кредиторами з дотриманням вимог ст. 3-1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом".

Напис нотаріуса не підлягає виконанню, якщо існує суперечка по заборгованості

При розгляді справи № 6-141цс14 про визнання старанного напису що не підлягає виконанню ВСУ підтвердив правову позиціюзгідно якої та обставина, що у момент здійснення старанного напису в суді вже існувала суперечка про розмір заборгованості за кредитним договором, спростовує висновок суду про безперечність заборгованості.

Особа, що отримала інвалідність внаслідок проходження військової служби, не може вважатися інвалідом війни

При розгляді справи № 21-528а14 про відміну акту індивідуальної дії (протоколу робочої групи управлениея праці і соцзахисту населення про перевірку правильності встановлення статусу інваліда війни) була сформульована наступна правова позиція. Якщо інвалідність не пов'язана з виконанням обов'язків військової служби в контексті ст. 7 Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (під час військових дій), а отримана в результаті проходження військової служби, особа не може вважатися інвалідом війни. Ст. 7 Закону визначений винятковий перелік осіб, що відносяться до інвалідів війни. До них віднесені особи, що стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих при захисті Батьківщини, виконанні обов'язків військової служби, пов'язаних з перебуванням на фронті, в районі військових дій, в період громадянської і Великою Вітчизняною воєн або з участю у бойових діях в мирний час, з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, з участю у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, інших поразок ядерним матеріалом.

Окружний адміністративний суд міста Києва

Визнано незаконним стягнення іпотечного майна по старанному напису нотаріуса. 20 березня прийнято рішення про визнання незаконним і недійсним постанови Кабміну від 26.11.14 № 662 "Про внесення змін до переліку документів, по яких стягнення заборгованості робиться у безперечному порядку на підставі старанних написів нотаріусів" в частині, що стосується стягнення заборгованості за іпотечним договором у безперечному порядку на підставі старанних написів нотаріусів. Після набирання законної сили рішення (10 днів на апеляційне оскарження), іпотечні установи не зможуть відбирати нерухомість у громадян за спрощеною процедурою, як це було передбачено постановою № 662. Для здійснення таких дій необхідно буде надати документи, що дійсно підтверджують безперечність заборгованості боржника і виконання зобов'язань, що встановлюють прострочення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини