Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

20 березня 2015, 12:40
3227
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН


1. Кворум для загальних зборів понижений для усіх АТ


Верховна Рада 19 березня ухвалила Закон про внесення змін до Закон про АТзгідно з якими до 50% + 1 акція знижується кворум для усіх акціонерних товариств. Відповідно, визнається таким, що втратило силу Закон № 91 - VIII. Також ухваленим Законом передбачено право загальних зборів приймати рішення про термін виплати дивідендів. У разі невиплати дивідендів в строк у акціонера виникає право на звернення до нотаріуса відносно здійснення старанного напису нотаріуса на документах, по яких стягнення заборгованості робиться у безперечному порядку (перелік встановлюється Кабміном).

2. Заплановано встановити принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування

19 березня Рада прийняла за основу законопроект № 2381 про внесення змін до НК відносно спрощення умов ведення бізнесу. Пропонується ввести принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування. Також, згідно з проектом, банки зможуть відкривати/закривати рахунки платникам податків на підставі відомостей, обнародуваних на веб-сайті органу влади (у сфері держреєстрації юрособ і ФОП), з повідомленням контролюючого органу одночасно з відкриттям/закриттям рахунку. Також пропонується скоротити з 3 до 1 робочого дня термін внесення в реєстр платників ПДВ запису про реєстрацію.

3. Для підприємців впроваджуються онлайн-сервіси у сфері держреєстрації


Мінюст вводить нові стандарти надання реєстраційних послуг. З квітня отримати усі необхідні дані у вигляді витягань, довідок або виписок можна буде в електронній формі, сплативши цю послугу своєю платіжною картою. Усі сформовані електронною системою документи мають такий же офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і друком реєстратора. Кожному електронному документу буде присвоєний унікальний номер, по якому в електронній системі можна буде знайти оригінал документу (термін дії буде визначений Мінюстом, пропонуються варіанти від 3 до 6 місяців).

4. Кабмін затвердив план дій з дерегуляции госпдіяльності

На засіданні Кабміну 18 березня був прийнятий План дій з дерегуляции госпдіяльності і спрощення регуляторної бази. План містить 171 пункт по спрощенню умов ведення підприємницької діяльності - зокрема, передача органам місцевої влади повноважень по видачі дозвільних документів; скорочення кількості контролюючих органів і їх функцій; спрощення форм податкової звітності і порядку митного оформлення товарів; відміна обов'язкової сертифікації харчових продуктів; розвиток ринку електронної комерції і так далі. Також передбачається поширення дії Закону про держнагляд на податкові органи - це захистить підприємців в ході перевірок від можливих зловживань контролюючих органів.

5. Правила застосування РРО суб'єктами господарювання будуть змінені

ВР 18 березня прийняла за основу законопроект № 1088 про державні гарантії суб'єктам господарювання в застосуванні ними РРО. Законопроектом пропонується: - звільнити суб'єктів господарювання від обов'язку щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій у разі представлення контрольної стрічки в електронному вигляді; - відмінити вимоги відносно обов'язкової наявності цінника на товар в грошовій формі; - вилучити норми відносно обліку товарних запасів і так далі. Також передбачається заборонити вимагати посвідчення особи для купівлі-продажу інвалюти.

6. Набув чинності порядок виплати підприємствами компенсацій мобілізованим працівникам

17 березня набув чинності Порядок виплати компенсації підприємствам в межах середнього заробітку працівників, покликаних на військову службу по заклику під час мобілізації, на особливий період (постанова КМУ № 105). Засоби на вказані цілі перераховують підприємствам районні (міські) управління соцзахисту. Виплату працівникам середнього заробітку треба здійснювати не рідше двох раз на місяць. Підприємство зобов'язане систематично подавати органам соцзахисту звіт про фактичні витрати на виплату, погоджений воєнкомом.

7. Розробляється законопроект про електронні довірчі послуги

Проект Закону про електронні довірчі послуги підготовлений на заміну раніше розробленого законопроекту про внесення змін до Закон про ЭЦП. Новий законопроект передбачає входження України в єдиний цифровий ринок ЄС. Передбачено взаємне визнання ключових компонентів трансграничних цифрових послуг (електронна ідентифікація, електронні підписи, електронні документи і послуги), а також вжиття заходів по забезпеченню сумісності електронних послуг з відповідними сервісами Євросоюзу.

8. ГФС розповіла про особливості переміщення товарів в Крим

ГФС нагадалащо для цілей митного законодавства договори, ув'язнені між суб'єктами господарювання з місцем знаходження (місцем проживання) на території СЭЗ "Крим" і іншими суб'єктами господарювання прирівняні до документів, які використовуються замість ВЭ-договорів. Переміщення товарів в Криму оформляється в митному відношенні як приміщення товарів в митний режим вільної митної зони. Кабмін має право тимчасово обмежувати постачання окремих товарів з тимчасово окупованої території на іншу територію України і навпаки.

9. За зіпсований товар акциз не платиться


ГФС роз'яснилащо об'єктом оподаткування акцизним податком роздрібного продажу підакцизних товарів є операції по реалізації суб'єктами господарювання підакцизних товарів, до яких не відносяться об'єми зіпсованого, знищеного, втраченого або використаного для власних потреб підакцизного товару.

10. Затверджені рекомендації для учасників фондового ринку із зони АТО і окупації

Рішенням № 282 НКЦБФР затвердила Рекомендації по запобіганню порушенням прав інвесторів і здійсненню заходів по уникненню ризиків при здійсненні професійної діяльності на тимчасово окупованій території і в зоні АТО. Вирішено сформувати відкритий електронний Перелік учасників фондового ринку, на яких поширюються рекомендації по тимчасовій або постійній зміні місцезнаходження. Відносно таких учасників рекомендується враховувати риски при вжитті заходів по финмониторингу; фондовим біржам рекомендується утриматися від прийому заявок на купівлю-продаж ЦБ і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини