Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форум "Київська весна": громадянські права в смутний час

Реклама

3 березня 2015 року відбувся ІV Форум Асоціації адвокатів України по цивільному праву і процесу "Київська весна". Адвокати, судді, чиновники і учені обговорили насущні проблеми захисту громадянських прав, пов'язаних з АТО і окупацією Криму, державної реєстрації на цих територіях, зміни порядку подачі заяв в ЕСПЧ, тенденції врегулювання доменних суперечок і багато що інше. Ми вирішили зупинитися на питаннях захисту прав і інтересів громадян в особливий період.

Донбас і Крим : проблеми доступу до правосуддя, виконання рішень, реєстрації прав

Про доступ до правосуддя в зоні АТО і Криму розповіли судді Вищого спецсуду по розгляду цивільних і карних справ Олег Ткачук і Галина Юровская. Виходячи з їх слів, неповороткість держави в задіюванні існуючих правових механізмів (введення воєнного стану, відступ від зобов'язань по Конвенції про захист прав людини і основних свобод під час надзвичайної ситуації) служить поштовхом до виверткості адвокатів. Г. Юровская відмітила, що суди вимушені діяти в існуючому правовому полі, а значить, завдання адвокатів - надати усю можливу інформацію, необхідну для забезпечення правосуддя. Так, для зв'язку слід вказувати e - mail і номер мобільного телефону, при неможливості встановити місце реєстрації учасника процесу - необхідно надати хоч би ксерокопію паспорта. Також суддя роз'яснила, що неможливість сплати судового збору не може служити підставою для обмеження права на звернення до суду. Оскільки Нацбанк припинив фінансові операції на сходінеобхідно піднімати питання про відстрочення сплати або звільнення від судового збору. У умовах, що склалися, слід врахувати рекомендації Г. Юровской по застосуванню в клопотаннях статей Цивільного процесуального кодексу: ст. 8 (аналогія); ст. 14 (обов'язковість судових рішень) - у зв'язку з непрацюючими банками необхідно клопотати про припинення або відстрочення виконання; ст.201, 202 (зупинка розгляду справи зважаючи на особливі обставини) - наприклад, якщо обличчя знаходиться у військовій частині. Також слід пам'ятати про важливість повідомлення в процесі: для виконання судового наказу, заочного рішення і так далі. Судді закликають адвокатів до продуктивної співпраці, і просять не зловживати своїми правами. Г. Юровская вважає некоректною поведінкою і розцінює як зловживання правом, зокрема, випадки, коли участі в судовому засіданні вимагають десятки представників однієї сторони.

У свою чергу Артем Янчукперший заступник голови Укргосреестра, розповів про зміни в умовах АТО і окупації порядку реєстрації суб'єктів господарювання, операцій з нерухомістю, актів цивільного стану. Якщо по перших двох проблемах Укргосреестром прийняті рішення, що дозволяють здійснювати реєстрацію чи у будь-якого реєстратора, або в певних областях, то по останній потрібно ухвалення політичного рішення. Зокрема, при реєстрації смерті існує проблема визнання медичного свідоцтва, виданого так званими "ДНР", "ЛНР". Проте, робота ведеться.

У Київській і Вінницькій областях діє пілотний проект, що дозволяє подавати документи відносно реєстрації бізнесу незалежно від місця знаходження в межах цих областей. До кінця березня цей "принцип екстериторіальності" буде впроваджений і в Києві. Крім того, чекають підписи Президента 2 Закони про дерегуляции функцій по державній реєстрації. Законопроект № 1580 спрямований на впровадження електронних сервісів, що дозволить замінити офіційні інформаційні документи (витягання, виписки і довідки) рівноцінними електронними. Законопроект № 0944 передбачає делегування нотаріусам окремих функцій держреєстраторів - вони отримають доступ до Земельного кадастру. Також в планах Мінюсту надання широких повноважень по реєстрації органам місцевого самоврядування, банкам. При цьому за Міністерством залишиться функція сертифікації (надання доступу до реєстрів, авторизація) і функція контролю - передбачається можливість оскарження дій аторизованного суб'єкта.

Відмітимо, Мінюст прийняв рішення про ліквідацію Укргосреестра, буде введений інститут приватних виконавців.

Доступ в ЕСПЧ: пам'ятати про правила

Як відмітив старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Павло ПушкарьУкраїна не скористалася правом, наданим ст. 15 Конвенцій (відступ від дотримання зобов'язань в надзвичайних ситуаціях). Це означає, що держава несе відповідальність за порушення прав і свобод людини у тому числі, і на неконтрольованих територіях Донецької і Луганської областей. Проте, існує досвід відступу країнами від своїх зобов'язань - при ухваленні рішення можна керуватися практикою, сформованою Туреччиною і Ірландією.

В той же час ситуація в Криму відрізняється від ситуації на Донбасі. На думку судді ВССУ О. Ткачука рішення "реформованих" кримсько-російських судів підлягають оскарженню в ЕСПЧ, оскільки їх створення є порушенням ст. 6 Конвенцій (право на справедливий суд).

При цьому, звертаючись в ЕСПЧ, слід пам'ятати про зміну Правила 47-1 Регламенту (з 1 січня 2014 року заява подається шляхом заповнення визначеного Судом формуляру)

Шлях в Європу: банкрутство фізичної особи

Словаччина, що є членом Євросоюзу з 2004 року, примітна своїм інститутом банкрутства фізичної особи. Словацький адвокат Далимир Солчанский розповів, як Закон Словацької Республіки "Про конкурс і реструктуризацію" популязировал "конкурсний туризм". Словацький Закон украй ліберальний до боржника, оскільки не визначає мінімальну долю вимог кредиторів, яка має бути сплачена. "Конкурсні туристи" - громадяни Німеччини, Австрії і інших країн, оформляють в Словаччині місце проживання і звільняються від боргів за словацьким законом. Відповідно до законодавства ЄС осудний суд для банкрутства в цьому випадку вибирається виходячи з принципу COMI - Center of Main Interest (Центр основних інтересів боржника). Д. Солчанский відмітив, що кількість громадян-банкротів постійно росте.

Складна фінансова ситуація в Україні веде до того, що фактично громадяни стають банкротами, але застосувати second chance або fresh start, і залишитися учасником обороту неможливо. Спроби введення інституту приватного банкрутства робилися у 2009, березні і грудні 2012 рокузараз це питання не піднімається.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини