Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, ЕСПЧ

Реклама

Верховний Суд України

Напис нотаріуса не підлягає виконанню, якщо існує суперечка по заборгованості

При розгляді справи № 6-27цс15 про визнання старанного напису що не підлягає виконанню було роз'ясненощо та обставина, що у момент здійснення старанного напису в суді вже існувала суперечка про розмір заборгованості за кредитним договором, спростовує висновок суду про безперечність заборгованості боржника.

Торги, проведені за простроченою оцінкою, визнаються недійсними

При розгляді справа № 6-18цс15 про визнання недійсними результатів публічних торгів, протоколів, свідчень, актів і договорів і витребуванні майна з чужого незаконного володіння була сформульована вже стала правова позиція відносно дійсності торгів з урахуванням звіту про оцінку. Роз'яснено, що проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, що втратило силу, є порушенням частини 5 ст. 58 Закону "Про старанне виробництво" і основою для визнання таких торгів недійсними.

Неповнолітні діти мають право на відшкодування моральної шкоди за смерть на виробництві батька

Розглянувши справу № 6-208цс14 про відшкодування моральної шкоди, Суд зробив правовий висновок про те, що по сенсу ст. 1168 Цивільного кодексу моральна шкода, заподіяна смертю фізичної особи, відшкодовується його чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з ним однією сім'єю. Поняття "діти" спожито в сенсі кровної спорідненості з померлим, оскільки особа не придбаває особливого правового статусу, пов'язаного з його неповноліттям, а в числі найближчих до померлого осіб отримує право на відшкодування моральної шкоди, яке не пов'язане з віком особи. Право на відшкодування моральної шкоди виникає з моменту смерті цієї особи. До правовідносин, в яких виробнича травма мала місце до 1 січня 2004 року (набуття чинності ГК), а смерть фізичної особи настала після вказаної дати, за наявності причинного зв'язку з виробничою травмою, підлягають застосуванню положення ст. 1168 ГК.

Пленум розгляне питання про звернення в КСУ відносно конституційності окремих положень Закону про люстрацію

На засіданні Пленуму 16 березня планується розглянути питання про звернення до Конституційного Суду України з конституційним уявленням про відповідність (конституційності) частини 3 ст. 1, пунктів 7, 8, 9 частин 1, пункту 4 частини 2 ст. 3, пункту 2 розділи "Завершальні і перехідні положення" Закону "Про очищення влади" положенням частини 3 ст. 22, ст.ст. 38, 58, частини 2 ст. 61, частини 1 ст. 62, частини 1 ст. 64 Конституції. Перевірці підлягає заборона на 10 років обіймати вищі посади в органах виконавчої влади, прокуратури і т. д.; норма про звільнення осіб, що підпадають під люстрацію. На думку суддів, ці норми порушують конституційні принципи про недопущення звуження змісту і об'єму існуючих прав і свобод; свободи бути обраними в органи державної влади і органи місцевого самоврядування; відсутності зворотної дії в часі законів; індивідуального характеру юридичної відповідальності; необмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; презумпції невинності.

Європейський суд з прав людини

Розпочатий розгляд справи про насильницький похищеним і вбивство людей на Донбасі

ЕСПЧ взяв до розгляду справа, в якій уперше піднімається питання відповідальності Росії за дії сепаратистів в зоні АТО. Справа об'єднує в собі 5 заяв, які містять, зокрема, скарги на свободу від тортур, незаконний зміст в полоні і порушення права на життя. Справа підтримана Фондом стратегічних справ Українського союзу Хельсінкі з прав людини. У разі перемоги в ЕСПЧ, буде визнаний факт відповідальності Росії за дії сепаратистів.

ВСУ зобов'язаний враховувати виводи ЕСПЧ

Неприйняття в увагу виводів Європейського суду з прав людини є порушенням пункту 1 ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод відносно "справедливого суду". Про таке рішення ЕСПЧ йде мова у листі ВАСУ від 5 березня 2015 року № 381/10-14/15. У справі "Бочан проти України" (2)прийнятому 5 лютого 2015 року, заявниця скаржилася на несправедливий спосіб, яким ВСУ розглянув її скаргу у зв'язку з винятковими обставинами, оскільки останній не взяв до уваги виводи ЕСПЧ, приведені в рішенні "Бочан проти України" від 3 травня 2007 року.

Інші новини

1. ВККС на черговому засіданні задовольнила клопотання Генпрокурора і усунула з посади на 2 місяці 5 суддів. Відсторонені судді Печерського райсуду : Сергій Вовк, Віктор Кицюк, Оксана Царевич, Світлана Волкова,   суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Сергій Вознюк. Судді О. Царевич, підозрюваною в постанові свідомо неправосудних рішень відносно "автомайдановцев", обрана запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з вимогою носити електронний засіб контролю.

2. Окружний адмінсуд Києва почав розгляд по суті справи "про адвокатську монополію". Позивач просить зобов'язати Мінюст провести громадські обговорення анонсованого законопроекту, що припускає, що представництво інтересів громадян в судах в усіх процесах здійснюватиметься виключно адвокатами. За словами позивача законопроект спрямований на "корупційне збагачення чиновників самого Міністерства юстиції, що лобіюють законопроект, через керівних осіб органів адвокатського самоврядування".

3. Окружний адмінсуд Києва вимагає змін законодавства про реєстрацію нерухомості. Міністрові юстиції спрямовано приватне визначення з вимогою вжити заходи по усуненню причин і умов, що перешкоджають виконанню постанови суду про відміну рішення держреєстратора. Відзначається, що неврегульованість в програмному забезпеченні питання порядку відміни рішення держреєстратора на підставі рішення суду робить неефективним захист прав громадян і юридичних осіб в суді.

4. Засідання Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції відбудеться 24 березня. На порядку денному розгляд заяв відносно 5 суддів: Андрія Макухи, Дениса Чудовского, Ірини Прожартуй, Олега Бевза, Віталія Литвинова.

5. Розпочатий процес по формуванню Вищої ради юстиції. Президент оголосив конкурсний відбір кандидатів для призначення членів УСЮ - документи мають бути спрямовані не пізніше за 28 березня 2015 року. До 27 березня приймаються документи від кандидатів для призначення членами УСЮ Всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, запланованої на 27 квітня. З'їзд представників юридичних вищих учбових закладів і наукових установ, на якому також будуть призначені члени УСЮ, відбудеться 28 квітня.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини