Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні буде створено Державне бюро розслідувань

13 березня 2015, 13:01
1651
0
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 2114 о Державному бюро розслідувань.

Мета законопроекту - реалізація Завершальних і Перехідних положень КПКзгідно з якими окремі норми кодексу вводяться в дію з дня створення Державного бюро розслідувань і забезпечення організаційно-правових основ його діяльності.

Рядом положень КПК передбачено здійснення досудового розслідування карних виробництв, разом із слідчими органів внутрішніх справ, Служби безпеки, органів, що здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства, і слідчими ГБР.

Згідно з проектом, Державне бюро розслідувань - державний правоохоронний органяким керує директор. Систему ГБР складають центральний апарат, територіальні органи, спеціальні підрозділи, учбові і науково-дослідні установи. У складі ГБР діють слідчі, оперативні і інші підрозділи.

Служба в ГБР є державною службою особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я і віку громадян України.

На ГБР покладатимуться наступні основні завдання:

1) запобігання організованій злочинній діяльності, терористичних і інших особливо тяжких насильницьких злочинів;

2) виявлення, розкриття і розслідування :
- злочинів, пов'язаних з діяльністю злочинних організацій;
- злочинів, пов'язаних з тероризмом;
- особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Карним кодексом передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі;

3) запобігання злочинам тортур і злочинів, пов'язаним з іншими жорстокими, нелюдяними або принижуючими гідність видами звернення і покарання, які здійснюються працівниками правоохоронних органів, і виявлення таких злочинів - з метою забезпечення справедливого правосуддя і недопущення випадків залучення невинних осіб до карної відповідальності;

4) розкриття і розслідування злочинів тортур і злочинів, пов'язаних з іншими жорстокими, нелюдяними або принижуючими гідність видами звернення і покарання, здійснені слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро України, СБУ, органів внутрішніх справ, а також прокурорами;

5) розкриття і розслідування корупційних і пов'язаних з корупцією злочинів, здійснених співробітниками НАБ і прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини