Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати змусять держслужбовців вивчити українську мову?

12 березня 2015, 16:22
973
4
Реклама

Комітет ВР з питань регіональної політики і місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 1201 про внесення змін до Закон про державну службу (ініціатори - нардепы-свободовцы).

Пропонується встановити, що посадові і службові особи органів державної влади повинні володіти українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними своїх обов'язків.

Законопроектом передбачений обов'язок здавати іспит по українській мові для підтвердження відповідного рівня.

Крім того, вказані зобов'язані не допускати публічних проявів зневаги до української мовизнущання або знущання з нього, його дискредитації.

На засіданні Комітету відзначалося, що Головне науково-експертне управління Апарату ВР знайшло в проекті багато недоліків і запропонувало повернути його авторам на доопрацювання. А Комітет ВР з питань бюджету вважає, що реалізація окремих положень законопроекту зажадає додаткових витрат з держбюджету, при цьому до законопроекту не представлено фінансово-економічного обгрунтування.

Не підтримало законопроект і Нацагентство з питань держслужби - його представники відмітили, що що вимога про володіння держслужбовцями держмовою досить врегульована чинним законодавством. Також про це говориться в нормах проекту нової редакції Закону про державну службу, який незабаром буде поданий урядом до парламенту.

Але члени Комітету все ж вирішив рекомендувати ухвалення законопроекту за основу, оскільки аналіз мовної ситуації у сфері держслужби свідчить про наявність певних проблем відносно застосування української мови держслужбовцями при здійсненні ними своїх службових повноважень.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини