Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалений законопроект про Рахункову палату

5 березня 2015, 11:41
725
0
Реклама

Верховна Рада 5 березня прийняла за основу проект Закону про Рахункову палату.

Метою президентського законопроекту № 2072 являється приведення Закону про Рахункову палату у відповідність з вимогами Конституціївизначення правового статусу, повноважень і порядку діяльності Рахункової палати з урахуванням міжнародних стандартів аудиту державних фінансів.

Проектом встановлюється, що Рахункова палата від імені Верховної Ради здійснює контроль за вступом засобів до Держбюджету і їх використанням. СП є державним колегіальним органом, наділена організаційною, функціональною і фінансовою незалежністю, самостійно планує свою діяльність.

Передбачається закріпити повноваження СП по здійсненню аудиту ефективності і фінансового аудиту. Визначається склад і структура Рахункової палати, правовий статус її членів і державних службовців апарату, а також організація роботи, порядок діяльності СП і так далі

Згідно з проектом, Рахункова палата складатиметься з 15 членівтермін повноважень яких складе 9 років без права призначення на новий термін. Пропонована гранична чисельність апарату СП - 401 працівник (у пояснювальній записці до проекту відзначається, що з 1997 року чисельність працівників СП зросла з 150 чоловік до 550 в 2014 році).

Для забезпечення реалізації принципу гласності передбачена освіта при Рахунковій палаті Громадської ради.

Законопроектом пропонується ввести здійснення аудиту Рахункової палати. Зокрема, аудит по витрачанню Рахунковою палатою бюджетних коштів здійснюватиметься не рідше, ніж раз в 3 року, аудиторською фірмою, яка має досвід в проведенні аудиту за міжнародними стандартами аудиту і визначається Верховною Радою. Також за рішенням ВР може здійснюватися державний фінансовий аудит Рахункової палати органом державного фінансового контролю.

До другого читання законопроект буде допрацьований.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини