Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для розгляду онлайн-петиції треба буде зібрати 25 тисяч підписів за 20 днів

4 березня 2015, 11:06
7340
3
Реклама

У Раді зареєстрований президентський законопроект № 2299 про внесення змін до Закон про звернення громадян.

Пропонується впровадити механізм подачі звернень в електронній формі, а також електронну петицію - новий інструмент звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і в органи місцевого самоврядування.

У проекті уточнюється, що усне звернення викладається громадянином не лише на особистому прийомі, але і за допомогою засобів телефонного зв'язку через визначені контактні центри, гарячі лініїі записується (реєструється) посадовцем.

Письмове звернення, згідно з пропонованими змінами, також може бути спрямоване з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення). У електронному зверненні має бути вказана електронна поштова адреса, на яку заявникові може бути спрямована відповідь, або відомості про інші способи зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при відправці електронного звернення не потрібно.

Закон про звернення громадян пропонується доповнити новою статтею 23-1 - "Електронна петиція порядок її представлення і розгляду".

Передбачається, що громадяни можуть звернутися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, в орган місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційні веб-сайти відповідних органів або веб-сайти громадських об'єднань.

У електронній петиції має бути викладена суть звернення, вказані ПІБ автора (ініціатора) електронної петиції. Розміщена петиція перед її обнародуванням для збору підписів перевіряється адміністратором відповідного веб-сайту на відповідність встановленим вимогам, і оприлюдниться впродовж 5 робочих днів з дня розміщення. Дата обнародування петиції на сайті є датою початку збору підписів в її підтримку.

Електронна петиція, адресована Президентові, ВР, Кабміну, розглядається і на неї дається відповідь за умови збору на її підтримку не менше 25 000 підписів громадян в течію не більше 20 календарних днів з дня обнародування петиції.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції органу місцевого самоврядування і терміну збору підписів визначаються рішенням відповідної місцевої ради.

Громадське об'єднання при зборі підписів на підтримку електронної петиції зобов'язано забезпечити:
- безкоштовність доступу і користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;
- електронну реєстрацію громадян для підписання петиції;
- недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції без участі громадянина;
- фіксацію дати і часу обнародування електронної петиції і підписання її громадянином;
- відправку електронної петиції, яка набрала необхідну кількість голосів в її підтримку, на офіційний веб-сайт відповідно Президента, ВР, Кабміну, органу місцевого самоврядування не пізніше наступного дня після закінчення терміну, встановленого для збору підписів.

Розгляд електронній петиції здійснюється впродовж 10 робочих днів з дня публікації інформації про початок її розгляду.

У разі визнання доцільним викладені в електронній петиції пропозиції можуть бути реалізовані органом, якому адресована петиція, шляхом ухвалення відповідного рішення. Зокрема, можуть бути розроблені і внесені законопроекти, спрямовані на вирішення поставлених в петиції питань і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини