Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 лютого 2015, 16:00
3327
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій останнього тижня зими, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН



1. Введений додатковий збір на імпорт

25 лютого набув чинності Закон № 73 - VIII про заходи по стабілізації платіжного балансу України, що припускає введення до кінця 2015 року додаткового збору на імпорт. Передбачається тимчасове введення строком на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додаткового 5-10% імпортного збору як особливого виду мита в розумінні Митного кодексу. Збір не стягуватиметься при ввезенні життєво необхідних товарів. Як заповнювати декларацію на товари, які не обкладаються додатковим імпортним збором, роз'яснила ГФС в листі № 6164/7/99-99-25-01-01-17.

2. Нацбанк заборонив кредитувати юрособ в гривні під купівлю валюти

24 лютого набуло чинності постанова НБУ від 23 лютого № 124що передбачає додаткові заходи по діяльності банків у сфері проведення валютних операцій. Так, введена заборона на здійснення уповноваженими банками купівлі валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти. Для здійснення уповноваженим банком авансових платежів по імпортному контракту клієнта, загальна вартість якого перевищує 50 тыс.долл(у еквіваленті), необхідно мати підтвердження (дозвіл) НБУ. Операції банків по здійсненню платежів по імпортних контрактах клієнтів, загальна вартість яких перевищує 500 тыс.долл, повинні проводитися виключно з використанням акредитивів.

3. Розслідування в ГФС: підприємців просять розповісти про зловживання

Кабміном почато службове розслідування відносно неналежного виконання службових обов'язків керівництвом Державної фіскальної служби. Тимчасово виконує обов'язки голови ГФС Максим Мокляк. Уряд призвав представників бізнесу максимально сприяти розслідуванню і надати інформацію про конкретні факти зловживань в органах ГФС. Звернення і скарги можна відправляти на адреси skr@kmu.gov.ua, anticorruption@kmu.gov.ua до 10 березня.

4. Затверджені нові форми реєстраційних документів для отримання ЭЦП

Затверджена нова редакція Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ГФС і нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису, які набудуть чинності 2 березня 2015 року. Форми за попереднім зразком приймаються видаленими пунктами реєстрації користувачів Акредитованого центру до 2 березня 2015 року. Нові форми реєстраційних документів можна викачати по посиланню http://acskidd.gov.ua/r kor.

5. Які юрособи звільняються від сплати земельного податку?

ГФС роз'яснилаякі юрособи мають пільги по сплаті земельного податку : - санаторно-курортні і оздоровчі заклади громадських організацій інвалідів, реабілітаційні установи громадських організацій інвалідів; - громадські організації інвалідів, а також засновані ними підприємства і організації (за певних умов); - бази олімпійської і параолимпийской підготовки, перелік яких затверджується Кабміном; резиденти - суб'єкти космічної діяльності, які отримали ліцензію на право її здійснення і беруть участь в реалізації міжнародних договорів (за земельні ділянки виробничого призначення згідно з переліком, який затверджується Кабміном).

6. СПФМ роз'яснене, як повідомляти про підозри у фінансуванні тероризму

Госфинмониторинг нагадав СПФМ про новий довідник кодів ознак фінансових операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу. У листі говориться, що при уявленні інформації про финоперациях, які підлягають внутрішньому моніторингу, а також інформації про підозри відносно діяльності осіб або їх активах, СПФМ рекомендується продовжувати використовувати довідник кодів, викладений в додатку № 3 до Інструкції. При уявленні Госфинмониторингу інформації про свої підозри відносно діяльності осіб або їх активів СПФМ рекомендується вказувати код "900". Інформація про финоперациях, відносно яких є підстави підозрювати, що вони пов'язані з фінансуванням тероризму або поширення зброї масового знищення, реєструється СПФМ в порядку, встановленому наказом Мінфіну № 496.

7. Платник податків має право отримувати інформацію про свій електронний рахунок

ГФС роз'яснила платникам податків, що вони мають право отримувати в ГФС інформацію про стан свого електронного рахунку, а також про суму податку, на яку вони мають право зареєструвати податкові накладні і розрахунки коригування в Реєстрі. Інформація про рух засобів на електронних рахунках платникам податку надається ГФС по відповідному запиту платника на безвідплатній основі без обмеження кількості запитів і часу.

8. Автоперевізники зможуть отримати ліцензійні картки на місцях

Укртрансинспекция повідомилащо передає в територіальні органи повноваження по видачі ліцензійних карток, які додаються до ліцензії на здійснення госпдіяльності за поданням послуг перевезення пасажирів і небезпечних вантажів. Реалізація пропонованих змін спрямована на спрощення видачі вказаних ліцензійних карток для автомобільних перевізників. Реалізація цього рішення займе певний час - про початок видачі ліцензійних карток територіальними органами буде повідомлено додатково на офіційному веб-сайті Укртрансинспекции.

9. Працедавців хочуть змусити точніше складати оголошення про вакансії

У Раді зареєстрований законопроект № 2233, яким пропонується встановити, що в рекламі про вакансії (прийомі на роботу) обов'язково вказуються найменування юрособи-працедавця або ПІБ фізособи-працедавця; найменування посередника; точні відомості про посаду; відомості відносно робочого часу; конкретний розмір зарплати. Також пропонується ввести нові санкції за допуск особи до роботи без трудового договору, коли укладення такого договору обов'язкове

10. Пропонується спростити юрособам процес складання декларації по податку на нерухомість

УКБС звернувся до ГФС з ініціативою створення Довідника ставок і пільг по податку на нерухомість і його публікації на офіційному сайті відомства. Для підприємств, що мають розгалужену мережу відділень і велику кількість об'єктів нерухомості, складання декларації по податку на нерухомість перетвориться на складну і копітку процедуру. Тобто, юридична особа вимушена буде щорічно самостійно з'ясовувати відомості відносно рішень про встановлені ставки і пільги по кожній адміністративній одиниці по місцю розміщення об'єкту нерухомості. Зважаючи на той факт, що податківці матимуть повні дані для стягування цього податку від органів місцевого самоврядування, і запропоновано створити вказаний Довідник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини