Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк заборонив кредитувати юрособ в гривні під купівлю валюти

24 лютого 2015, 09:10
2111
2
Реклама

Сьогодні, 24 лютого, набуло чинності постанова Правління Національного банку України від 23 лютого № 124.

Документом водяться додаткові заходи по діяльності банків у сфері проведення валютних операцій. Вказані адміністративні заходи торкаються виключно імпортеріввідмічають в НБУ. Мета - посилити контроль за виконанням імпортерами валютних операцій по зовнішньоекономічних договорах (контрактам) з використанням авансових платежів (попередньої оплати).

Зміст впроваджених адміністративних заходів :

1. Вводиться заборона на здійснення уповноваженими банками покупки валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти.

2. Для здійснення уповноваженим банком авансових платежів по імпортному контракту клієнтазагальна вартість якого перевищує 50 тис. дол. США (у еквіваленті)необхідно мати підтвердження (дозвіл) НБУ.

В той же час, по імпортних контрактах, розрахунки по яких здійснюються у формі акредитиву, таке обмеження (необхідність отримання дозволу НБУ) не застосовується. В цьому випадку акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче за інвестиційний клас. По імпортних контрактах, загальна вартість яких не перевищує 50 тис. дол. США, компанії можуть здійснювати попередню оплату без додаткової перевірки з боку Національного банку.

3. Операції банків по здійсненню платежів по імпортних контрактах клієнтів, загальна вартість яких перевищує 500 тис. дол. США, повинні проводитися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків.

В цьому випадку акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче за інвестиційний клас. Вказані обмеження торкаються операцій банків по купівлі і перерахування іноземної валюти за операціями клієнтів, так і по власних операціях банків.

Зроблені Національним банком заходи повинні сприяти посиленню дисципліни імпортерів і розширюють зону відповідальності банків по проведенню контролю за здійсненням їх клієнтами розрахунків по імпортних контрактах. Такі заходи дозволять запобігати непродуктивному витоки капіталу за межі України і сприятимуть стабілізації внутрішнього валютного ринку, запевняють в НБУ.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини