Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовим в зоні АТО можуть обмежити використання мобільних телефонів

18 лютого 2015, 12:50
1268
1
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2154 про внесення змін до Закон "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" відносно використання персональних пристроїв безпровідного доступу (автор - депутат від БПП Ірина Фриз).

Проектом пропонується доповнити Статут додатком № 20, яке визначає вимоги по використанню персональних пристроїв безпровідного доступу військовослужбовцями Збройних Сил України. А доповненнями до ст.59 Статуту запропоновано визначити повноваження командира підрозділу у сфері використання таких пристроїв.

Згідно із законопроектом, військовослужбовці ВСУ матимуть право використовувати особисті пристрої безпровідного доступу до телекомунікаційних мереж тільки зі знімною батареєю живлення, і тільки з дозволу командира підрозділу або під час звільнення з розташування військової частини.

По можливості в місці розташування підрозділу командир повинен виділити зону для використання персональних пристроїв безпровідного доступу, не менше чим в 300 метрах від краю місця розташування підрозділу, і забезпечити її відповідним контролем і охороною. Визначається, що військовослужбовці можуть користуватися персональними пристроями безпровідного доступу тільки в таких зонах, що мінімізує риски вогневої поразки усього підрозділу і бойової техніки.

Також з міркувань безпеки пропонується встановити заборона на використання військовослужбовцями ВСУ персональних пристроїв безпровідного доступу у час:
- несення добового наряду
- на учбових заняттях
- на бойовому чергуванні
- на марші
- при перевезенні військ
- при безпосередньому зіткненні з супротивником (за винятком випадків втрати штатних засобів зв'язку і управління підрозділом).

Згідно з проектом, забороняється використовувати функції геолокации на таких пристроях.

Запропоновано встановити вимогу зберігати пристрої безпровідного доступу окремо від батарей живлення під час безпосереднього зіткнення з супротивником на марші, похідній охороні і розташуванні на місці (районі зосередження, початковому районі, районі очікування, районі відпочинку і інших районах) в межах території бойових дій.

Командир підрозділу дає дозвіл на використання таких пристроїв для організації зв'язку у вільний час і поза безпосереднім зіткненням з супротивником (окрім випадків втрати штатних засобів зв'язку і управління підрозділом), говориться в проекті. Військовослужбовець зобов'язаний після закінчення використання персонального пристрою безпровідного доступу від'єднати батарею живлення і повернути батарею живлення на зберігання командирові підрозділи.

Ухвалення законопроекту допоможе підвищити безпеку військовослужбовців під час їх знаходження в зоні бойових дій, оскільки дані геолокации працюючих мобільних пристроїв можуть використовуватися як координати для наведення систем РСЗО і артилерія.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини