Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про справедливий суд

Реклама

Сьогодні, 12 лютого, Верховна Рада ухвалила Закон "Про забезпечення права на справедливий суд" (на основі президентського законопроекту № 1656який був допрацьований з урахуванням деяких положень законопроекту № 1497). Нагадаємо, що 13 січня за основу були прийняті обидва законопроекти.

Закон схвалений в редакції профільного комітету, засідання якого відбулося сьогодні з ранку. Комітет прийняв за базовий законопроект Президента. Із Закону були виключені:

- норми про внесення змін до процесуального кодекси;

- розділ про електронне судочинство;

- розділ відносно фінансового і технічного забезпечення судів і суддів.

Вирішено, що ці зміни будуть запропоновані окремим законопроектом.

Закон набуде чинності через місяць після офіційного опубликлвания - він буде спрямований у Венеціанську комісію для аналізу. У разі потреби - буде допрацьований з урахуванням рекомендацій комісії. При цьому норми про формування Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів вводяться в дейтвие без відстрочення.

Внесені зміни в Закон "Про Регламент Верховної Ради" в частині визначення порядку призначення членів Вищої ради юстиції і припинення їх повноважень, порядку розгляду Верховною Радою питань про переклад судді, обраного безстроково, до суду такого ж рівня або до суду нижчого рівня і звільнення судді.

Встановлений порядок утворення судів, призначення суддів на адміністративні посади, оптимізація складу судів і їх діяльності. Зокрема, встановлено, що органи виконавчої влади не мають впливу на процедури створення судів і визначення кількості суддів, зменшена кількість адміністративних посад в судах і склад суддів приводиться у відповідність з реальним навантаженням.

Законом також уточнені гарантії незалежності і недоторканості суддів, їх права і обов'язки, введений новий текст присяги судді; встановлено новий порядок призначення судді на посаду, включаючи процедуру відбору кандидатів, відбіркового і кваліфікаційного іспитів, підготовки і навчання кандидатів на посаді суддів; унормирована процедура обрання суддів безстроково і їх призначення і переклад до інших судів, які повинні проходити тільки на конкурсній основі.

Законом регламентовано незалежне оцінювання професійного рівня судді, від результатів якого залежатиме його подальша кар'єра, а також чітко визначені підстави і порядок здійснення дисциплінарного провадження відносно суддів, введено 8 видів дисциплінарних стягнень, визначені чіткі терміни залучення суддів до відповідальності і терміни погашення дисциплінарних стягнень. При цьому встановлені гарантії захисту прав суддів і змагальності в дисциплінарному провадженні.

Законом внесені зміни в організацію і порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка діятиме у складі кваліфікаційної і дисциплінарної палат і уточнені вимоги до членів Комісії, їх права і обов'язки, організація діяльності і забезпечення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини