Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропонована карна відповідальність за заперечення агресії РФ

11 лютого 2015, 17:38
1424
27
Реклама

Народний депутат від БПП Ігор Артюшенко подав законопроект № 2080 про внесення змін до Карного і Карного процесуального кодекси.

Законопроектом пропонується доповнити УК статтею 436-2 і встановити карну відповідальність за публічне заперечення або виправдання військової агресії Російської Федерації по відношенню до України в 2014-2015 роках, виготовлення і (чи) поширення матеріаліву яких заперечується/виправдовується така військова агресія, - у вигляді штрафу 500 - 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження свободи на строк до 3 років, або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією матеріалів, в яких заперечується/виправдовується військова агресія, і засобів їх виготовлення і поширення.

За повторне здійснення тих же дій або здійснення їх посадовцем запропонована санкція у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

У пояснювальній записці до проекту говориться: громадська небезпека публічного заперечення або виправдання військової агресії полягає в тому, що такі дії не мають нічого загального з правом на свободу слова, оскільки спрямовані проти законодавчо встановлених основ суспільного устрою України, згідно з якими Росія є агресором. Крім того, такі дії мають прямим наслідком порушення світу в Україні і ставлять під сумнів ключові принципи світового ладу.

Згідно із законопроектом, вищезгадані злочини підслідні органам безпеки. Як пояснює автор проекту, це пов'язано із загальною концепцією перебування під слідством злочинів проти світу, безпеки і міжнародного правопорядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини