Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Територіальні громади зможуть об'єднуватися - ухвалений Закон

5 лютого 2015, 13:21
1221
3
Реклама

Верховна Рада 5 лютого ухвалила Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад" Таким чином, законопроект № 0915 пройшов повторне друге читання і був прийнятий в цілому.

Закон спрямований на децентралізацію публічної влади із забезпеченням європейських принципів організаційної, правової і фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, передбачених Конституцією України, і основ справедливого і неупередженого розподілу громадського багатства між громадянами і територіальними громадами.

Об'єднана територіальна община, адміністративним центром якої визначено місто, являється міський територіальною общиною; община, центром якої визначено селище, - селищною; а община, центром якої визначено село, - сільською територіальною общиною.

Добровільне об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюється з дотриманням наступних умов :

1) у складі об'єднаної територіальної общини не може існувати іншої територіальної общини, яка має свій показний орган місцевого самоврядування;

2) територія об'єднаної територіальної общини має бути нерозривною, межі об'єднаної територіальної общини визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об'єдналися;

3) об'єднана територіальна община має бути розташована в межах території Автономної Республіки Крим, однієї області;

4) при ухваленні рішень відносно добровільного об'єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні і інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об'єднаної територіальної общини;

5) якість і доступність публічних послуг, що надаються в об'єднаній територіальній общині, не можуть бути нижче, ніж до об'єднання.

У селах і селищах, визначених рішенням місцевої ради об'єднаної територіальної общини (за винятком її адміністративного центру) обирається староста на термін повноважень місцевої ради. Староста є посадовцем місцевого самоврядування.

Також Законом детально передбачений порядок об'єднання, положення про державну підтримку громад та ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини