Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про відміну недоторканості спрямований в КСУ

5 лютого 2015, 11:56
1221
1
Реклама

Верховна Рада 5 лютого 365 голосами нардепів прийняла постанову про напрям до Конституційного Суду України президентського законопроекту № 1776 про внесення змін до Конституцію України.

Згідно із законодавством, проект про внесення змін до Основного Закону повинен отримати укладення КСУ відносно відповідності ст.ст. 157, 158 Конституцій. Якщо Суд схвалить зміни, вони приймаються парламентом впродовж двох сесій: на одній сесії документ заздалегідь схвалюється не менше чим 226 голосами, а на наступній сесії - приймається конституційною більшістю (300 голосів).

Як повідомив спікер ВР Володимир Гройсман, укладення КСУ надасть через місяць. Таким чином, вже у вересні 2015 року (на перших засіданнях наступної сесії) Закон буде ухвалений і набуде чинності відразу після підписання.

Законопроектом № 1776 пропонується виключити частини першу і третю статті 80 Конституцій, в яких говориться, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканістьі вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягають до карної відповідальності, затримані або заарештовані.

Частина третю статті 126 запропоновано викласти в наступній редакції:

Суддя
не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий, і до нього не може бути застосований запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до виголошення звинувачувального вироку судом, за винятком затримання при здійсненні або безпосередньо після скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров'я.

(Згідно поточної редакції суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до виголошення звинувачувального вироку судом.)

Статтю 129 заплановано доповнити новою частиною такого змісту :

Притягнення суддів до юридичної відповідальності
здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть притягати до юридичної відповідальності за діяння, здійснені у зв'язку із здійсненням правосуддя, окрім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення.

Передбачається, що у разі прийняття зміни набудуть чинності з дня, що йде за днем його публікації, але норма об УСЮ набуде чинності тільки у разі, якщо на день, передуючий дню публікації Закону, УСЮ буде повноважним. Інакше пункт об УСЮ набуде чинності через 10 днів з дня формування повноважного складу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини