Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті зареєстрований ще один проект про реформу адвокатури

Реклама

Група депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект № 1794-1 про внесення змін до Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" і деякі інші законодавчі акти (відносно статусу і гарантій адвокатської діяльності і формування і роботи органів адвокатського самоврядування) ".

Це не перша ініціатива по реформиравнию адвокатури, вона, як і інші, спрямована встановлення монополії адвокатів на представництво в судах. Подібна міра викликала суперечки, багато хто не підтримує такі зміни, вважаючи їх такими, що суперечать Конституції і аппеллируя до "справі Солдатова". Відмітимо, що по підсумкам опитуванняпроведеного ЮРЛИГОЙ, категоричне "ні" сказали монополії більшість респондентів - 55.2 %. В той же час, ініціативу підтримують громадські організації адвокатів, зокрема Асоціація юристів України. За введення монополії виступають також Національна асоціація адвокатів України і Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури, які, втім, як і Рада адвокатів м. Києва критикують анонсовані Мінюстом положення відносно адвокатського самоврядування. Робота над проектом здійснюється групою при Адміністрації Президента по підготовці стратегії реформування судоустрою і судочинства, інших суміжних правових інститутів, розробки планів дій з її впровадження. В той же час, в парламенті депутатом Ігорем Лапиным вже зареєстрований законопроект № 1794що передбачає адвокатську монополію, але що при цьому звужує повноваження найвищих органів самоврядування, шляхом ліквідації ВКДКА і відміни обов'язкового членства в НААУ. Також депутат хоче відмінити плату за складання кваліфікаційного іспиту і стажування.

Новий законопроект № 1794-1 також передбачає монополізацію професії, а крім того - штрафи для адвокатів і припинення права на заняття адвокатською діяльністю за несплату членських внесків.

Монополія на представництво в судах

Пропонується встановити, що виключно адвокати мають право здійснювати представництво інтересів физ- і юрособ в судах при здійсненні цивільного, господарського, адміністративного і карного судочинства, а також при розгляді справ про админправонарушениях. Обмеження не поширюється на: 1) працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які представляють їх інтереси вказаних органів; 2) працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держустанов, які відповідно до закону і в межах своєї компетенції здійснюють захист прав і свобод людини і громадянина; 3) працівників підприємств, організацій, установ, інтереси яких вони представляють; 4) законних представників; 5) органів (установи), уповноважених законом на надання безкоштовної правової допомоги, їх посадових і службових осіб.

Також пропонується доповнити ст. 19 Закону такими видами адвокатської діяльності: надання інформації, консультацій і роз'яснень з питань медиации, забезпечення правового супроводу процедури медиации і її завершення; участь в організації і проведенні процедури медиации в якості медіатора; представництво інтересів физ- і юрособ в старанному виробництві; фідуціарна діяльність. Також законопроектом передбачена діяльність адвакта або адвокатського бюро в якості эскроу-агента (зберігання що депонують сторонами договору документів, майна або засобів до моменту виконання умов, передбачених договором сторін).

Доступ до професії

Пропонується посилити вимоги до кандидатів - необхідно мати стаж роботи в області права не менше 3 років після здобуття повної юридичної освіти (зараз - не менше 2 років). 6-місячне стажування може подовжуватися на строк до 3 місяців. Керівником стажування може бути адвокат України, стаж адвокатської діяльності, що має не менше 7 років (зараз - не менше 5 років). Радою адвокатів України можуть бути встановлені додаткові вимоги до керівників стажування. Стажування є платним. Розмір внеску встановлюється для кожного регіону відповідною радою адвокатів регіону.

Права, обов'язки і відповідальність адвокатів

Закон пропонується доповнити статтею про символах адвокатури і дозволити адвокатам надівати на судові засідання мантію і нагрудний знак. Зразок мантії і нагрудного знаку затверджується Радою адвокатів України. Також запропоновано надати адвокатам доступ до усіх документів, окрім тих, що містять державну таємницю, і отримувати їх копії. Адвокати можуть отримати право безперешкодного доступу у приміщення судів, прокуратури, правоохоронних органів, установ виконання покарань впродовж усього часу проведення процесуальних дій у зв'язку із здійсненням ним адвокатській діяльності на підставі посвідчення адвоката, окрім випадків, передбачених законом, а також без спеціального дозволу зустрічатися наодинці без обмежень і в умовах, що забезпечують дотримання конфіденційності, зі своїм клієнтом, в томі числі у разі його затримання, арешту і утримання під вартою і відбуттям покарання у вигляді позбавлення волі, без обмеження у кількості побачень і тривалості кожного з них, незалежно від місцезнаходження клієнта.

Обов'язки адвокатів планується конкретизувати - адвокати зобов'язані виконувати рішення органів адвокатського самоврядування, у тому числі платити щорічні внески у розмірі і в терміни, встановлені Радою адвокатів України; мати робоче місце. Відповідальність у виді припинення або припинення (якщо припинення застосовувалося) права на заняття адвокатською діяльністю пропонується встановити за невиконання рішень органів адвокатського самоврядування, у тому числі по сплаті щорічного внеску адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Відносно адвокатської таємницізапропоновано конкретизувати, що її предметом у тому числі являються: ПІБ і контактні дані клієнта, факт звернення клієнта до адвоката, розпорядок дня адвоката, внутрішні записи адвоката і будь-які інші документи, інформація, що відноситься до адвокатського досьє (включаючи електронні носії) у справі і кореспонденція; докази, зібрані адвокатом в ході підготовки у справі; пояснення, адресовані адвокатом клієнтові або адресовані від клієнта до адвоката; відомості, отримані адвокатом від довірителя клієнта; листування між адвокатом і клієнтом; інформація про розмір сплаченого клієнтом гонорару; інформація, яку може надати адвокат тільки своєму клієнтові. Адвокатська таємниця не обмежена в часі.

Відповідно до законодавства України адвокат має право застосовувати заходи фізичної дії, спеціальні засоби для захисту особистої безпеки, безпеки членів його сім'ї і близьких родичів, а також свого житла і майна.

Також для адвокатів за здійснення дисциплінарної провини передбачено грошове стягнення у розмірі і порядку, визначених Радою адвокатів України. Штраф сплачується на рахунок КДКА регіону по місцю знаходження такого адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України впродовж 10 робочих днів з дати ухвалення рішення про стягнення.

Самоврядування

Органи державної влади і органи місцевого самоврядування зобов'язані проводити з НААУ попередні консультації по проектах нормативно-правових актів, роз'яснень, рекомендацій і тому подібне, які торкаються питань організації і діяльності адвокатури в Україні, надання правової допомоги, здійснення захисту і представництва інтересів физ- і юрособ. Держава за узгодженням з НААУ створює для адвокатів належні умови для реалізації професійних прав і обов'язків в судах, органах прокуратури, СБУ, ОВД і інших правоохоронних органах, у тому числі шляхом виділення придатних для роботи кабінетів (кімнат).

Згідно з перехідними положеннями заонопреокт усі органи адвокатського самоврядування, утворені і діючі на момент набуття чинності Закону (у разі його прийняття), продовжують здійснювати свої повноваження в тому ж складі і впродовж терміну, на який вони були обрані, за винятком ВКДКА. З дати набуття чинності Закону, повноваження членів ВКДКА, обраних до її складу відповідно до положень Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" від 5 липня 2012 року, припиняються, за винятком повноважень Голови і двох його заступників, обраних З'їздом адвокатів України. ВКДКА продовжує свою діяльність в новому складі відповідно до положень Закону.

Особу, що не подала впродовж 6 місяців з моменту набуття чинності Закону заяви про первинне внесення відомостей про себе, як адвоката, в Єдиний реєстр адвокатів України, втрачає статус адвоката.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини