Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано встановити в УК мінімальний вік статевого повноліття

4 лютого 2015, 17:02
1468
2
Реклама

Внести зміни Карний кодекс відносно захисту дітей від сексуальних зловживань і сексуальної експлуатації пропонує депутат від БПП Ірина Луценко, яка внесла на розгляд ВР законопроект № 2016.

Законопроектом пропонується внести зміни ст. 155 УК і встановити мінімальний вік статевого повноліття - 16 роківщо відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини.

Відмітимо, що в действущей редакції цієї статті передбачено карну відповідальність за "статеві стосунки з обличчям, що не досягло статевої зрілості". При цьому питання про досягнення статевої зрілості вирішується судово-медичною експертизою у кожному конкретному випадку.

Крім того, в ст. 155 пропонується встановити спеціального суб'єкта - повнолітня особа. Адже ідея цієї норми полягає в захисті дитини від дії дорослої особи, яка через своє повноліття здатна повною мірою усвідомлювати суспільно-небезпечний характер такої своєї поведінки відносно дитини, пояснює депутат.

Також законопроектом запропоновані зміни в ст. 153 УК - встановлення відповідальності за здійснення насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом відносно неповнолітньої особи у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (зараз від 3 до 7 років).

А за створення або зміст місць розпусти і звідницьке (ст. 302 УК) із залученням малолітнього обличчя проектом запропоновано позбавляти свободи на термін від 5 до 10 років (зараз в статті є норма тільки відносно неповнолітньої особи).

Зміни покликані гармонізувати законодавство України з положеннями Факультативного протоколу про торгівлю дітьми, дитячій проституції і дитячій порнографії до Конвенції ООН про права дитини; Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації і сексуального насильства (Ланцаротская Конвенція); Європейській соціальній хартії (переглянутою).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини