Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що чекає вітчизняний агробізнес на шляху до ЄС?

4 лютого 2015, 14:55
1476
1
Автор:
Реклама

Перспективи росту агробізнесу в 2015 році

Про перспективи росту агробізнесу в контексті реформи сільського господарства і нової продовольчої політики розповів голова Комітету підприємців агрокомплексу ТППУ Олег Юхновский. Основою для його доповіді служили положення Коаліційної угодищо стосуються аграрної галузі, адже саме цей документ став орієнтиром діяльності уряду. Експерт нагадав, що передбачена в Угоді реформа сільського господарства включає: земельну реформу; реформування системи держпідтримки сільськогосподарського виробництва і залучення фінансування в галузь; сприяння міжнародній торгівлі; стійкий розвиток сільських територій.

Втім, на думку пана Юхновского, обрані шляхи реформування сільського господарства залишають дуже багато відкритих питань. Земельна реформа, зокрема, стала окремим грунтом для спекуляцій. Експерт вважає, що земельні проблеми не вирішити до тих пір, поки не проведуть повноцінну судову реформу. Зараз же деякі пропозиції в земельній сфері Олег Юхновский називає "закріпаченням земель".

></p></td></tr><tr valign=

Олег Юхновский

Небагато про хліб і провину

Не з чуток знають про проблеми агробізнесу на шляху до ЄС гендиректор "Укрхлебпром" Олександр Васильченко і гендиректор "Укрвинпром" Володимир Кучеренко. Так, Олександр Васильченко відмітив, що хоча в Україні в цілому немає труднощів із забезпеченням хлібом, проте, виникають інші проблеми, а саме з цифрою споживання, якістю і безпекою хліба, відсутністю технічного розвитку, а також ціноутворенням.

></p></td></tr><tr valign=

Олександр Васильченко

У свою чергу, Володимир Кучеренко посвятив присутніх в нюанси винної справи : виробничий процес, законодавчі бар'єри, пропозиції і останні зміни. На думку пана Кучеренко, існуючі проблеми у сфері винного бізнесу пов'язані з відміною механізму підтримки виноградарства, втратою кримських виноградників і ставками оренди за з/х землі під багаторічні насадження. Крім того, поки не виправдалися деякі обіцянки ЄС, наприклад, відносно захисту географічних вказівок.

></p></td></tr><tr valign=

Володимир Кучеренко

Думка АМКУ

Голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Світлана Гудзенко розповіла про виклики, з якими зіткнувся Комітет в процесі євроінтеграції. Зокрема, нещодавно виникли проблеми з продукцією органіки. З'явилися товари, які як би сертифіковані ЄС, але не йдуть на експорт, а замість цього продаються за високими цінами в українських магазинах. Цей сертифікат експерт назвала "листочком ЄС" і пояснила, що доки фахівці до кінця не розібралися, як реагувати на таку продукцію.

></p></td></tr><tr valign=

Світлана Гудзенко

Tradedress від патентного повіреного

Трохи світла на європейські аспекти конкурентного права пролила патентний повірений Марія Ортинская. Експерт розповіла про популярне в Європі поняття "tradedress". Це так званий "одяг продукції" : зовнішній вигляд, колір, форма, етикетки. Приміром, компанія Red bull зареєструвала в якості торгової марки колірну гамму пляшки, а компанія Apple - екстер'єр і інтер'єр власних магазинів. Зовнішній вигляд товару має великий вплив на споживача, тому схожість торгових марок викликає немало судових суперечок. При цьому пані Ортинская відмітила, що в Угоді про асоціацію з ЄС реєстрація торгової марки необов'язкова, досить довести, що ваша продукція відповідного зовнішнього вигляду з'явилася на ринку раніше.

></p></td></tr><tr valign=

Марія Ортинская

Мудрі ради

Щоб допомогти агробізнесу перебороть усілякі перешкоди на шляху до ЄС, адвокат Олександр Поливодский підготував декілька рекомендацій. Експерт радить бізнесу:

- легалізовувати механізми постачання;

- інвестувати в оновлення виробництва, а також в процес стандартизації, сертифікації і лабораторних досліджень;

- чітко формулювати інформацію про товар;

- створювати асоціації і об'єднання;

- брати участь в затвердженні стандартів і законотворчому процесі.

Пан Поливодский дійшов висновку, що гармонізація неминуча, так само як і істотні зміни на ринку. Саме тому підприємцям треба брати активну участь в розробці регуляторних актів. Юристам же він радить створювати окремий гурт тих, хто готовий вчитися у своїх клієнтів і учити їх новим правилам.

Підсумував зустріч президент "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофолов. Він розповів, що український підприємець звик домовлятися з чиновниками, а не лізти в нетрі законів. Тому зміни потрібні, але без великих резервів, на думку експерта, починати реформи неефективно.

></p></td></tr><tr valign=

Олександр Поливодский і Сергій Феофолов


Кристина Головко
ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини