Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір гарантувати громадянам доступ до водойм

4 лютого 2015, 12:02
1180
4
Реклама

Верховна Рада 4 лютого прийняла за основу законопроект № 1107 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

Згідно з проектом, ст. 47 Водного кодексу доповнюється положенням, що забороняє обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) в користування юридичним або фізичним особам.

У ст. 88 Водного кодексу і ст. 60 Земельного кодексу вносяться норми відносно гарантування громадянам безперешкодного і безвідплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах в межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм і островів для загального водокористування. Перешкода такому доступу є основою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надане юридичним або фізичним особам, говориться в Законі.

Крім того, ст. 61 і ст. 62 Земельні кодекси доповнюються положеннями про те, що в прибережних захисних смугах не допускається пристрій обгороджувань чи інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів. Передбачений механізм демонтажу таких і обгороджувань або інших конструкцій за рахунок їх власників (облич, які їх встановили).

Змінами в ст. 110 Водного кодексу і ст. 60 КоАП передбачено встановлення адмінвідповідальності за неправомірне обмеження безперешкодного і безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

У ст.33 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" і ст.21 Закону "Об місцеві державні адміністрації" вносяться зміни, які передбачають надання виконавчим органам сільських, селищних, міських рад і місцевим держадміністраціям повноважень по забезпеченню безперешкодного і безкоштовного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування.

У завершальних положеннях міститься норма про те, що обгороджування або інші конструкції, які перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів, підлягають демонтажу впродовж 2 місяців з дня набуття чинності Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини