Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про військово-цивільні адміністрації

3 лютого 2015, 17:13
1280
2
Реклама

Верховна Рада 3 лютого ухвалила Закон "Про військово-цивільні адміністрації" (законопроект № 1855).

Передбачається створення і діяльність (у разі потреби, Президентом України) військово-цивільних адміністрацій - тимчасових державних органів, діючих у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

Мета адміністрацій - забезпечення дії Конституції і законів України, безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку; участь в протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення АТО.

Військово-цивільні адміністрації створюються:

- в населених пунктах
де сільські, міські ради і їх виконавчі органи не здійснюють свої законні повноваження, у тому числі внаслідок фактичного самороспуска або самоусунення і тому подібне. Керівники призначаються Президентом;

- в районах і областях :

у разі нескликання сесії відповідної ради у встановлені терміни
а також для здійснення керівництва у сфері забезпечення громадського порядку і безпеки.
У разі ухвалення рішення про створення таких адміністрацій їх статус придбають відповідні районні, обласні держадміністрації, а їх голови стануть керівниками.

Таким чином, військово-цивільні адміністрації здійснюватимуть повноваження місцевого самоврядування.

До роботи у військово-цивільних адміністраціях притягуються військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу правоохоронних органів.

Згідно із законопроектом, військово-цивільні адміністрації здійснюють свої повноваження до припинення їх діяльності в день відкриття першої сесії новообраної відповідної ради, а у разі створення обласних/районних для забезпечення громадського порядку і безпеки - до завершення АТО.

Закон ухвалений з урахуванням поправок, озвучених при обговоренні проекту на засіданні. Зокрема, обмежені повноваження військово-цивільних адміністрацій відносно продажу і здачі в оренду комунального майна і земель.

Також вирішено, що Закон втратить силу через 1 рік після його публікації, але її дія може бути продовжена Указом Президента, затвердженим Верховною Радою. Також Закон втратить силу у разі введення воєнного стану.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини