Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про антикризові заходи на валютному ринку

2 лютого 2015, 14:48
1765
0
Автор:
Реклама

Національний банк в листі від 29 січня 2015 року № 29-213/5388 розповів про комплекс антикризових заходів на грошово-кредитному і валютному ринках України, передбачених постановою № 758.

Роз'яснено, що підпунктом 1 пункту 6 постанов введені обмеження по достроковому погашенню резидентами-позичальниками кредитівпозик в іноземній валюті по відповідних договорах з нерезидентами (з урахуванням виключень, встановлених абзацами 4, 5 підпункту 1 пункту 6).

Відповідно до пунктом 5 постанов обмеження по тривалості операційного дня торкається проведення банком операцій клієнтів з продажу іноземної валюти, які включаються в розгорнуту заявку на загальний об'єм обов'язкового продажу іноземної валюти, запланований наступного дня.

Відносно дотримання граничних обмежень на переклади іноземної валюти за дорученням фізосіб за межі України Нацбанк роз'яснив, що згідно з підпунктом 4 пункти 6 постанов за дорученням фізосіб переклади іноземної валюти за межі України по поточних неторгових операціях, які не перевищують в еквіваленті 15 тис. грн. в один операційний день, можуть здійснюватися з поточного рахунку фізичної особи або без його відкриття. Разом з цим, переклад іноземної валюти з поточних рахунків клієнтів в сумі, в еквіваленті що перевищує 15 тис. грн., здійснюються виключно на підставі підтверджувальних документів, і загальна сума таких операцій не може в еквіваленті перевищувати 150 тис. грн. в місяць (з урахуванням виключень, встановлених абзацами 5 - 11 підпункту 4 пункти 6).

Обмеження видачі готівкових засобів у гривні встановлено підпунктом 5 пункту 6 постанов - банки зобов'язані обмежити видачу готівкових засобів в національній валюті через каси і банкомати в межах до 150 тис. грн. в добу на одного клієнта (з урахуванням виключень, встановлених цим же підпунктом).

Відносно курсу іноземної валюти в день здійснення операції по її купівлі за дорученням клієнтів роз'яснено, що згідно ст. 533 Цивільні кодексиякщо в зобов'язанні визначений грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті в гривнях, визначається по офіційному курсу відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом або іншим нормативно-правовим актом. Офіційний курс гривні до іноземних валют і банківських металів діє з моменту його встановлення (пункт 9 Положень про встановлення офіційного курсу гривни до іноземних валют і курсу банківських металів).

Для зваженої політики при здійсненні операцій по торгівлі іноземною валютою банки повинні здійснювати, зокрема, заходи по аналізу операцій клієнтів по купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України по їх відповідності суті діяльності клієнта і його фінансового стану, економічної доцільності і наявності очевидної законної мети, незалежно від суми угоди.

Відносно процедури купівлі позичальниками іноземної валюти для своєчасного виконання зобов'язань по кредитних договорах Нацбанк роз'яснив наступне. Відповідно до пунктом 2 глави 1 розділу IV Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою заява про купівлю іноземної валюти приймається банком до виконання впродовж 30 днів з дня оформлення. При цьому допускається використання купленої іноземної валюти за цільовим призначенням впродовж 10 робочих днів після дня її зарахування на поточний рахунок клієнта.

Також роз'яснений порядок перекладів за межі України по поточних неторгових операціях з використанням електронного платіжного засобу. Підпунктом 4 пункти 6 постанов встановлені обмеження на переклади іноземної валюти по поточних валютних неторгових операціяхздійснюваним за дорученням фізичних осіб за межі України, зокрема з їх поточних рахунків в іноземній валюті. Порядок здійснення перекладів іноземної валюти по поточних валютних неторгових операціях, які здійснюються за дорученням фізосіб за межі України, зокрема, з їх поточних рахунків в іноземній валюті, у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, встановлений Правилами здійснення за межі України і в Україні перекладів фізичних осіб по поточних валютних неторгових операціях і їх виплати в Україні і з урахуванням обмежень, встановлених постановою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини