Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що придумали депутати для позбавлення Януковича звання Президента в обхід Конституції?

31 січня 2015, 11:11
1485
4
Реклама

На сайті парламенту опублікований текст і супровідні документи до законопроекту № 1883. Сам текст проекту запропонований лаконічний - "Верховна Рада України ухвалює: I. Позбавити В. Януковича звання Президента України. II. Цей Закон набуває чинності з дня, що йде за днем його публікації".

І хоча згідно Конституції України звання Президента зберігається довічно (виключення - усунення з поста в порядку імпічменту)депутати вважають, що ухвалення їх законопроекту не зажадає внесення змін або доповнень в інші законодавчі акти.

Аргументація детально приведена в пояснювальній записці до проекту. Нагадується, що 22 лютого 2014 року постановою ВР було встановлено, що Президент України В. Янукович в неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень. "Фактично, Верховною Радою України був встановлений факт дострокового припинення повноважень Президента України В. Януковичем", - вважають автори проекту.

Згідно ст.108 Конституції повноваження Президента України припиняються достроково у випадку: 1) відставки; 2) неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров'я; 3) зміщення з поста в порядку імпічменту; 4) смерті.

Дострокове припинення повноважень В. Януковича сталося по інших підставах, пояснюють депутати, а саме - "у зв'язку з неконституційним самоусуненням від виконання своїх обов'язків і втечею з території України заради уникнення покарання за досконалі злочинні дії проти прав і свобод людини".

"У зв'язку з тим, що діюче законодавство містить пропуски в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень Президента України, а також здійсненням ним дій, які погрожують керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, масовому порушенню прав і свобод громадян, є гостра необхідність ухвалення цього законопроекту, який би позбавив В. Януковича звання Президента України", - говориться в пояснювальній записці.

Законопроект подали Олег Ляшко, Сергій Скуратовский (РПЛ), Юлія Тимошенко (Батькивщина), Андрій Тетерук (Народний фронт).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини